AKTUELNO

U četvrtak 9. oktobra obeleženo je 85 godina od ubistva kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, tim povodom istoričar Saša Adamović rekao je da je bilo mnogo pokušaja atentata na njega i da je sve to kulminiralo 1934. godine.

- Juče se navršila okrugla godišnjica, 85 godina, od jednog od najmračnijih događaja srpske, a možda bismo mogli da kažemo i evropske istorije. Međutim, o samom atentatu i njegovom izvršenju se sve i zna. Zna se ko je bio ubica, zna se ko je davao logističku podršku, zna se da su učestvovale bugarske i hrvatske terorističke organizacije VMRO i ustaše. Zna se da je Musolini bio umešan – kazao je Adamović za Novo jutro TV Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Kako Adamović dodaje, poznato je da je Mađarska davala logističku podršku preko kampova za obuku Janka Pust i Nađ Kanjiži.

Hice u kralja ispalio je Vlado Georgijev Kerin, poznat kao Černozemski, član makedonskog VMRO-a koji je i sam ubijen odmah po atentatu.

- Ono što se ne zna to je šta je politička pozadina tog ubistva i šta je glavni razlog zbog kojeg je kralj Aleksandar morao da umre u Marselju. Iznosile su se mnoge teorije i često u javnosti, pa i ovih dana, mogli smo da slušamo rečenice koje dobro zvuče kao slogani, ali ne znamo da li su tačne – naveo je Adamović i dodao:

Adamović kaže da je samo delimično tačna tvrdnja da je “Ubijanje Aleksandra pokušaj da se ubije Jugoslavija” i da je to bila ideja ustaša.

Istoričar Nebojša Damnjanović smatra da se ne može baviti atentatom na kralja Aleksandra Prvog, a da se ne govori o duhu epohe.

Foto: TvPink Printscreen

- Fašistička Italija bila je pokrovitelj ekstremnoj ustaškoj emigraciji koji 1929. godine izlaze iz Jugoslavije, dalje, naravno i u Albaniji i Bugarskoj, do proleća 1934. godine postoji makedonska emigracija, mnogobroji Makedonci koji su se osećali kao Bugari i koji su ratovali u Prvom svetskom ratu – naveo je Damnjanović.

#Aleksandar Karađorđević

'