AKTUELNO

U Srbiji je tokom prošle godine u 2018. godini identifikovano 76 žrtava trgovine ljudima, od kojih je 30 maloletno, dok je u prvim mesecima 2019. godine identifikovano 16 žrtava trgovine ljudima, saopštio je danas Biro za borbu protiv trgovine ljudima (IBSSA).

Povodom 18. oktobra - Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, IBSSA upozorava da su najnoviji trendovi trgovine ljudima povezani s masovnim migracionim tokovima i lancima krijumčarenja migranata, posebno s ranjivim grupama poput maloletnika bez pratnje.

Kako se navodi u saopštenju, poslednjih godina registrovani su slučajevi trgovine ljudima radi prisilnog rada, organizovanog prosjačenja i ugovorenih brakova. Ističe se da je "ovakav razvoj situacije posledica siromaštva, posebno među ranjivim grupama stanovništva" i da "broj dece koja prisilno rade na ulicama, konstantno raste".

Iz IBSSA poručuju da je trgovina ljudima, kao moderni oblik ropstva, jedno od najtežih krivičnih dela protiv čovečnosti i predstavlja drastično kršenje osnovnih ljudskih prava - pravo na život, na slobodu izbora, na slobodu kretanja kao i kršenje osnovnih principa međunarodnih pozitivnih pravnih propisa u oblasti ljudskih prava i sloboda.

Foto: Pixabay.com

Rezultati do sada sprovedenih istraživanja i analiza prikupljanih javnih statističkih podataka evidentno ukazuju na to da je veliki broj zemalja u svetu zahvaćen ovom negativnom društvenom pojavom u kojoj su žrtve u većini slučajeva žene i devojke, kojima se prvenstveno trguje radi seksualne eksploatacije.

Kako se navodi, proces vrbovanja žrtve od strane kriminalnih grupa pojedinaca odvija se u više faza: od ulaska u emotivne procese s potencijalnom žrtvom, pa sve do ucena, otmica, prisilnih radnji i pretnji.

Navodeći da se obeležavanjem 18. oktobra kao Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, skreće pažnja na ozbiljnost tog društvenog problema, iz IBSSA dodaju da to i ukazuje na značaj i neophodnost preventivnog postupanja, podizanju svesti celokupnog društva kroz funkcionalan sistem međusobne saradnje i koordinacije aktivnosti. Takođe, kako ističu, potreban je i visok nivo međusobnog poverenja organa vlasti i nevladinih institucija u borbi protiv te negativne društvene pojave.

#Trgovina ljudima

'