AKTUELNO

Životi i bezbednost dece treba da su na prvom mestu. Škole moraju da budu oprezne sa kim zaključuju posao. Pojačane kontrole omogućiće da se odvoji žito od kukolja, kazao je Okanović.

Još jedna ekskurzija otkazana je danas zbog toga što prevoznici nisu ispunili propise o prevozu učenika.

Ovog puta, učenici zrenjaninske gimnazije nisu otišli na u Suboticu.

Prilikom provere utvrđeno je da dva autobusa ispunjavaju uslove za obavljanje organizovanog prevoza dece, ali nijedan od dva vozača nije ispunjavao predviđene uslove, a kako saznajemo ekskurzija nije bilo ni zvanično prijavljena policiji, što je takođe po propisu.

Foto: Tanjug

Damir Okanović direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže za Pink.rs da je bezbednost u saobraćaju ključna, i da je MUP ranije najavljivao kontrole, ali da očigledno agenicje i prevoznici za to nisu marili.

- MUP je u ponedeljak najavio pojačanu kontrolu organizovanog prevoza dece. Svi su bili upoznati i pored toga nisu poštovali procedure. Uprkos tome, prvi slučaj smo imali već u sredu, i što je još gore to nije jedini put – kazao je Okanović.

Kako je rekao, ne postoji opravdanje ni za koga ko prevoz i bezbednost dece ne shvata ozbiljno.

- Ne mogu da verujem da se neko igra životima dece i ponaša se neodgovorno. Za to ne postoji opravdanje – dodao je on.

Kako je Okanović istakao, upravo zbog svega što se do sada desilo, MUP će nastaviti sa pojačanim kontrolama, jer je to „jedan od načina da se odvoji žito od kukolja“.

Okanović takođe dodaje da mnogi prevoznici svesno ugrožavaju bezbednost i živote dece i da tome mora da se stane na put.

- Pooštrene kontrole su definitivon nepohodne. Tokom prethodnih aktivnosti uočen je određen broj turističkih agenicja i prevoznika koji ne ispunjavaju uslove, kako u pogledu vozača, tako i u pogledu autobusa. Primećeno je da oni i falsifikuju dokumenta kako bi dokazali da ispunjavaju sve uslove. Falsfilikuju se izveštaji sa tehničkog pregleda, lekarska uverenja, dokazi da se vozač odmarao onoliko koliko je potrebno neposredno pred put. Nema šta se ne falsifikuje. Pojačane kontrole MUP-a su sada i način da se odvoji žito od kukolja i morće da se sprovode i dalje – ukazao je on.

Foto: Pixabay.com

Okanović je apelovao na škole i roditelje da vode računa o tome kome poveravaju da deci organizuje ekskurizje.

- Škole i saveti roditelja treba da obrate pažnju sa kim se dogovaraju. Ukoliko primete neke nepravilnosti mora da kontaktiraju nadležne – rekao je Okanović. On je upozorio da se i ranije dešavalo u školama da prevoznik ne ispuni uslove koje po tenderu treba da obezbedi, ali i da to, kako kaže, ne shvata ozbiljno.

- Nije ovo prvi put. Pre dve nedelje u jednoj školi je bio slučaj gde je turistička agencija po tenderu trebala da obezbedi prevoz đaka saveremnim i pouzdanim autobusima, visoke turističke klase. Međutim, došli su autobusi iz prethodnog milenijuma gde je vlasnik agenicje ubeđivao roditelje da su to moderni autobusi koji ujedno nisu imali ni pojaseve na svim sedištima. Odragovalo se, od agencije je zatraženo da se izjasni i da shodno odredbama od zaštiti potrošača smanji cena ekskurzije - kazao je Okanović.

Ističe da je u autobusu najčešći razlog smrti prilikom nesreća prevrtanje autobusa. Zato je jako važan pojas koji svaki autobus koji prevozi putnike (sem školskog) mora da ima od 1. septembra.

- Svako dete mora biti vezano, ne zato što to negde na nekom papiru piše, već je to važno zbog sigurnosti deteta. Ako jedan jedini pojas u autobusu nije ispravan, to znači da dete koje sedi na tom mestu nije bezbedno i takav autobus ne sme da krene – kaže Okanović.

Da podsetimo, oko 650 učenika OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu pre tri dana nije otputovalo na planirani izlet, jer vozači autobusa nisu ispunili sve neophodne zahteve po novom Pravilniku o prevozu dece. Ista situacija ovih dana dogodila se u više od 30 beogradskih škola.

Inače, Vlada Srbije 2015. godine usvojila Strategiju bezbednosti saobraćaja prema kojoj je prioritet broj jedan da u saobraćaju nema poginule dece, te da je bezbednost dece najvažnija u sistemu bezbednosti saobraćaja.

#prevoz

'