AKTUELNO

Na današnji dan umro je Umberto Eko italijanski romanopisac, esejista, filozof i lingvista.

1473 - Rođen je poljski naučnik Nikola Kopernik, utemeljivač moderne astronomije, koji je potvrdio da se Zemlja i druge planete okreću oko Sunca. To njegovo učenje bilo je suprotno tvrdnji Crkve da je Zemlja središte sveta, zbog čega su njegovi sledbenici bili žrtve katoličke inkvizicije. Katolička crkva je 1616. zabranila sva dela koja su se zasnivala na Kopernikovom učenju. Zabrana je ukinuta 1757.

1674 - Potpisan je Vestiminsterski ugovor kojim je okončan englesko-holandski rat, a "Nova Nizozemska" - područje današnjeg Njujorka, pripala je Engleskoj.

1797 - Papa Pije VI (Pius) potpisao je Tolentinski ugovor s Napoleonom Bonapartom, po kojem su Bolonja, Romanja i Ferara pripale Francuskoj.

Foto: Wikipedia

1807 - Britanska flota prošla je kroz Dardanele da bi se pridružila ruskim snagama u ratu protiv Otomanskog carstva.

1861 - Carskim manifestom i Zakonom o pravnom položaju seljaka car Aleksandar II ukinuo je kmetstvo u Rusiji.

1918 - Sovjetski Centralni izvršni komitet izdao je dekret o zabrani privatnog vlasništva nad zemljom, vodom i drugim prirodnim resursima.

1922 - U Zagrebu je izašao prvi broj lista "Borba", iza kojeg je stajala ilegalna Komunistička partija Jugoslavije. List je zabranjen 13. janaura 1929. Ponovo je izlazio u Drugom svetskom ratu u Užicu krajem 1941. i u Bosanskoj krajini od oktobra 1942. do februara 1943. Posle rata nastavio je da izlazi u Beogradu kao dnevni list.

1940 - Umro je Ljubomir Davidović, jedan od prvaka Radikalne stranke Srbije do 1901. i jedan od osnivača Samostalne radikalne stranke 1902. Od 1919. bio je predsednik novoformirane Demokratske stranke, predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije (1919. i 1924), a od 1929. lider Udružene opozicije.

1942 - Japanski avioni su u prvom napadu na Australiju u Drugom svetskom ratu bombardovali grad Darvin i obližnju vojnu bazu. U napadu su poginula 243 Australijanca, potopljeno je osam brodova i uništena su 23 aviona.

1945 - Američke snage iskrcale su se u Drugom svetskom ratu na pacifičko ostrvo Ivo Džima. U borbama koje su trajale do 26. marta, kada su se Japanci predali, poginulo je više od 6.800 Amerikanaca.

1951 - Umro je pisac Andre Žid (Gide), jedna od najkontroverznijih i najuticajnijih ličnosti francuske književnosti 20. veka, romanopisac, esejist, kritičar, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1947. Vatikan je 1952. zabranio njegova dela "Kovači lažnog novca", "Podrumi Vatikana", "Pastoralna simfonija".

1952 - Umro je norveški pisac Knut Hamsun, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1920. Za vreme Drugog svetskog rata, kao simpatizer kolaboracioniste Vidkunda Kvislinga (Quisling) i nacističke Nemačke, izgubio je popularnost, a njegovi čitaoci vraćali su mu knjige poštom ("Glad", "Pan", "Plodovi zemlje"). Posle rata, već u dubokoj starosti, osuđen je na visoku novčanu kaznu zbog saradnje sa okupatorom.

1959 - Velika Britanija, Grčka i Turska potpisale su u Londonu sporazum o nezavisnosti Kipra, gde je godinama trajala pobuna protiv britanske kolonijalne vlasti.

1977 - U Bukureštu je potpisan jugoslovensko-rumunski sporazum o daljem zajedničkom korišćenju Dunava i izgradnji hidrocentrale "Đerdap 2".

1991 - Boris Jeljcin je zatražio ostavku predsednika ŠSR Mihaila Gorbačova, tvrdeći da je on žrtvovao reforme da bi povećao ličnu vlast.

1992 - U Južnoj i Severnoj Koreji stupili su na snagu sporazumi o zabrani nuklearnog oružja u te dve zemlje.

1997 - Umro je Deng Sjaoping (Xiaoping), koji je kao kineski lider od 1978. poveo zemlju u političke i privredne reforme. S vlasti se povukao 1990, ali je i potom imao presudan uticaj u postmaoističkoj Kini.

1999 - Ubijen je verski vođa iračkih šiita, veliki ajatolah Mohamad Sadek al Sadr (Mohammad Sadeq), zajedno s dva sina.

2003 - Međunarodni krivični sud za Ruandu osudio je adventističkog sveštenika Elizafana Ntakirutinama, na 10, a njegovog sina doktora Žirarda na 25 godina zatvora za genocid i zločine protiv čovečnosti u toj zemlji. To je prva presuda Tribunala jednom svešteniku.

2008 - Kubanski predsednik Fidel Kastro povukao se zbog bolesti i starosti s dužnosti na kojoj je bio od 1959. godine. Za šefa države izabran je njegov brat Raul Kastro.

Foto: YouTube screenshot

2008 - Jedna od najpoznatijih balerina 20. veka i primabalerina Boljšoj teatra Natalija Besmertnova, umrla je u Moskvi u 67. godini.

2013 - Osmorica maskiranih muškaraca je iz prtljažnika putničkog aviona na međunarodnom aerodromu u Briselu odnela dijamante vrednosti od 37 miliona evra. To je bila jedna od najvećih pljački dijamanata poslednjih godina. Izvedena je bez ispaljenog metka.

2013 - Filmski reditelj, scenarista, kritičar i istoričar filma Dinko Tucaković umro je u 53. godini. Bio je programski direktor Jugoslovenske Kinoteke, predsedavajući Saveta FEST-a i autor više knjiga iz oblasti filma ("Tajni život filma", "Stranci u raju").

2016 - Umro je Umberto Eko (Eco), italijanski romanopisac, esejista, filozof i lingvista, osnivač Odseka za medijske studije na Univerzitetu San Marina i univerzitetski profesor u Bolonji ("Ime ruže", "Fukoovo klatno", "Baudolino").

Foto: Tanjug AP

N. Petričević

#Događaji

#Umberto Eco

#Vremeplov

'