AKTUELNO

Aukcijom slika iz knjige Gorana Vesića do više od četiri miliona u humanitarne svrhe Humanitarna aukcija slika kojima je ilustrovana "Knjiga o Beogradu" zamenika gradonačelnika Gorana Vesića održana je danas u Teatru "Vuk". Prikupljeno je 4.105.000 dinara, a sredstva od 34 prodate slike će biti uplaćena na račune Zadužbine "Dositej Obradović", "Vukove zadužbine", kao i za nastavak lečenja dečaka Filipa Ivanovića iz Smedereva.

Slika "Kalemegdan, tridesetih godina 20. veka" dostigla je najvišu cenu i prodata je za 200.000 dinara, a Goran Vesić je na aukciji kupio slike "Knez Mihailo i kneginja Julija" i "Kralj Milan Obrenović". Početna cena svake slike iznosila je 120.000 dinara.

Foto: Grad Beograd

Autor slika, akademski slikar Nebojša Đuranović je istakao da je rad bio zahtevan i težak, pre svega jer njegov slikarski opus do sada nije bio okrenut gradskom pejzažu.

– To je bio svojevrstan dug prema Beogradu, pošto sam rođeni Beograđanin, a nikada nisam radio nešto slično, pa mi je ideja da se okušam u tom žanru bila izvanredna. Za relativno kratko vreme uspeli smo ne samo da objavimo knjigu sa mojim slikama već i da organizujemo aukciju, što je takođe veoma važno – rekao je Đuranović i dodao da će ljudi koji kupe slike imati izuzetno lepu uspomenu na Beograd.

Foto: Grad Beograd

Upravnica Zadužbine "Dositej Obradović" Mirjana Dragaš rekla je da slike koje su bile izložene na aukciji predstavljaju Beograd iz prošlih vremena.

Foto: Grad Beograd

– Zahvalni smo svim učesnicima aukcije, a pre svega Goranu Vesiću, koji je humanitarnom aukcijom zaokružio čitavu priču vezanu za „Knjigu o Beogradu” – rekla je Mirjana Dragaš.

Foto: Grad Beograd

Upravnik "Vukove zadužbine" Stevan Vejinović izrazio je zahvalnost na donaciji i rekao da je u pitanju veliki dar za unapređivanje sadržaja i rada ustanove na čijem se čelu nalazi.

Foto: Grad Beograd

– Planiramo da napravimo monografiju u kojoj će biti predstavljene sve donacije koje je "Vukova zadužbina" dobila od osnivanja do danas – rekao je Stevan Vejinović.

#Goran Vesić

'