AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin priredio je danas svečani prijem u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba za reprezentativce Vojske Srbije koji su učestvovali na 7. CISM svetskim vojnim igrama u Kini, gde su osvojili tri medelja i istakao da će vojska nastaviti da ulaže u sport i proširuje sportske aktivnosti.

Na nedavno završenim svetskim vojnim igrama u gradu Vuhan, 43 takmičara reprezentacije Vojske Srbije nastupilo je u 10 disciplina - rvanju, tekvondu, orijentiringu, džudou, boksu, plivanju, atletici, padobranstvu, streljaštvu i triatlonu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vojni reprezentativci su iz Kine doneli tri medalje - dve su osvojila braća Mate i Viktor Nemeš u rvanju grčko-rimskim stilom, a treću Sanja Vukašinović u gađanju malokalibarskom puškom na 50 metara.

Vulin, koji je priredio svečani prijem zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsiloviće, čestitao je sportistima na postignutom uspehu i naglasio da se od njih tražilo samo jedno - da daju sve od sebe.

Ističući da tri bronze nisu mala stvar, Vulin je rekao da je zahvalan svima koji su oborili rekorde vojske i lične rekorde, što znači da su pobedili sebe.

Prema rečima ministra Vulina, to je suština sporta i naše vojske.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

"Vojska Srbije uvek ide na pobedu. Vojska Srbije se takmiči sa celim svetom, ali i sa sobom. Kada pobedimo sebe, pobedili smo ceo svet. Zahvalan sam i našim kineskim domaćinima, jer znam da su vodili računa o nama, jer znam da ste bili jedna od najtoplije pozdravljenih delegacija kada ste se pojavili sa našom zastavom na otvaranju Svetskih vojnih igara", poručio je Vulin.

Kako kaže, zahvalan im je i što su dali sve od sebe i što su se tako dobro pokazali na takmičenju koje ni po čemu ne zaostaje za civilnim svetskim prvenstvom.

"Takmičili ste se sa svetskim prvacima, svetskim rekorderima, olimpijskim pobednicima, sa najboljima na svetu. Mi smo poslali najbolje. Svi vi koji ste došli, bili ste najbolji u svojim disciplinama u okviru Srbije", naglasio je ministar Vulin dodajući da smo u Kinu poslali samo najbolje, koji su se takmičili pod zastavom naše zemlje i Vojske Srbije.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Okupljenim sportistima poručio je da od njih očekuje da nastave da ređaju uspehe i u narednom periodu, a da će Vojska Srbije nastaviti da ulaže u sport, da proširuje sportske aktivnosti, da i kroz bilateralnu vojnu saradnju gde god može šalje naše sportiste da se takmiče sa drugim zemljama i da se tako pripremamo za neka naredna svetska i evropska prvenstva.

"Tamo se niste takmičili samo u vojnim veštinama, tamo ste se, iznad svega, takmičili u ljudskim veštinama. Zapamtili su vas, a vi sa tog takmičenja nosite lepe uspomene, kao i želju i potrebu da se vratite i verujem da svako od vas želi da dostojno reprezentuje Vojku Srbije u svetu. Vi ste tamo, za razliku od nekih drugih takmičenja, na prvom mestu reprezentovali našu Vojsku, ne sami sebe. Svi ste vi proslavljeni u svojim disciplinama, svi ste vi imena u svetu sporta odakle dolazite, ali tamo ste bili pripadnici,Vojske Srbije, a to je najveća čast koju ova institucija i ova zemlja može da vam da", naglasio je Vulin.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Dodao je da je Vojska Srbije jedna od najvažnijih nacionalnih institucija, koja čuva i unapređuje nacionalne vrednosti, a život, porodica, sport, potreba za takmičenjem i potreba za pobedom su vrednosti koje Vojsku Srbije čine toliko važnom boravka u njoj.

Prema rečima šefa Delegacije Republike Srbije pri CISM brigadnog generala Siniše Radovića, pripadnici reprezentacije su časno reprezentovali svoju Vojsku i svoju državu na upravo završenom takmičenju u Kini, imajući u vidu da je reč o planteranom događaju vojski iz 109 zemalja sveta, sa više od 9.300 učesnika, što je najveći broj od kada se vojne igre organizuju.

"Od tog broja zemalja, samo 54 je osvojilo medalje, a Vojska Srbije je zauzela 36. mesto sa tri osvojene medalje. Reprezentacija Vojske Srbije je oborila šest rekorda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u streljaštvu, dva u atletici, od kojih je jedan iz 1995. godine", naglasio je general Radović.

Dodao je da su obarani i lični rekordi naših reprezentativaca u streljaštvu, atletici i padobranstvu.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

General Radović zahvalio je na današnjoj svečanosti ministru odbrane i načelniku Generalštaba na nesebičnoj podršci, kao i ostalima koji su doprineli da naši takmičari nastupe na ovogodišnjem takmičenju u Kini.

"Svi koji su učestvovali na ovom takmučenju, sportisti i ostali, dali su primer kako se treba odnositi prema svojoj Vojsci i prema svojoj državi", poručio je general Radović i dodao da je naša reprezentacija dostojno predstavljala Vojsku Srbije i Republiku Srbiju, kao i da će nastaviti da radi za još bolje rezultate u budućnosti.

#Aleksandar Vulin

#Vojska

'