AKTUELNO

Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja prvo je ministarstvo u Srbiji koje je uvelo fleksibilno radno vreme, a ministar Zoran Đorđević, koji je uveo klizno radno vreme u svoj resor, sada predlaže da to postane praksa i ostalih resora, odnosno, kompletne državne uprave.

Fleksibilno radno vreme praksa je velikih svetskih kompanija, a istraživanje je pokazalo da se na taj način postiže veća motivisanost zaposlenih, kao i veća produktivnost.

Đorđević je rekao da je radno vreme ostalo nepromenjeno, od pola osam do pola četiri, ali kako dodaje, pružena je mogućnost da se uvede fleksibilno radno vreme u,skladu sa potrebama ministarstva.

- Nemamo još neke konkretne pokazatelje kako se to odražava na produktivnost, ali,zaposleni su zadovoljni i sa zadovoljstvom su prihvatili predlog da se uvede,fleksibilno radno vreme – rekao je Đorđević.

Kako kaže, to omogućava rukovodiocu da u skladu sa potrebama ministarstva opredeli,određeni broj ljudi koji će doći ranije, ili kasnije.

- Iskustvo je pokazalo da u nekom određenom periodu, neki zaposleni moraju da,ostanu i posle radnog vremena, s obzirom da stižu određena dokumenta koja,moraju da se odrade, i tada smo plaćali prekovremene sate. Takođe, posebno se,vidi potreba kada je u pitanju roditeljstvo, posebno kada deca krenu u prvi razred i kada je roditeljima pažnja podeljena jer razmišljaju o deci i tome kako su stigla u školu, a nisu u mogućnosti da ih oni odvedu – rekao je Đorđević i dodao da sada rukovodilac može da uskladi radno vreme sa onima kojima to treba da dođu kasnije.

Država to ne sme da dozvoli zabranu slobode kretanja

Komentarišući protest koji se sinoć dogodio protest i poziv na linč predsednika Srbije Aleksandra Vučića ispred RTS-a, rekao da država to ne sme da dozvoli i pozvao državne organe da reaguju. - Svi oni koji žele da nekome uskrate slobodu kretanja, ne sme da bude primer mladima. Želimo slobodnu zemlju gde svako sve da se slobodno kreće i to treba svima da bude ideal – rekao je Đorđević.

- Tako pružamo sigurnost i dobijamo zadovoljnije ljude i veću produktivnost –,rekao je Đorđević.

Kako kaže, kada je u pitanju radni odnos Vlada je odmah pokazala brigu o zaposlenima,sa promenim radnog vremena, a sada će ovo još više da doprinese zadovoljstvu,svih nas.

#Zoran Đorđević

'