AKTUELNO

Na zahtev 38 lokalnih samouprava u Srbiji ponovo je počeo popis imovine i ažuriranje baza podataka o nekretninama, a u narednih devet meseci na terenu će raditi oko 80 popisivača.

Direktor programa Švajcarske vlade "Reforma poreza na imovinu" Aleksander Grunauer kaže da je u prvom krugu popisa za šest meseci upisano 100.000 novih nepokretnosti na teritoriji 44 lokalnih samouprava.

Dodatnom naplatom poreza na imovinu lokalni budžeti ovih opština popravili su se za osam odsto 2018. u odnosu na 2017. godinu, rekao je Grunauer za Tanjug.

Ističe da su to dodatna sredstva koja lokalne samouprave imaju na raspolaganju da, u dogovoru sa građanima, investiraju u puteve, škole, parkove...

Grunauer navodi da su drugi krug pokrenuli na zahtev lokalnih samouprava, dodajući da je 38 njih izrazilo potrebu da se posao ponovi.

- Lokalne samouprave su nas pitale da li možemo da obezbedimo dodatna sredstva da oni dodatno angažuju popisivače. Na terenu će u narednih devet meseci biti oko 80 popisivača koji će pokušati da smanje broj nepokretnosti van evidencije kako bi ljudi, koji do sada nisu plaćali porez, bili oporezivani kao i ostali građani - rekao je Grunauer.

Podsetio je da su u prvom krugu učestvovale 44 lokalne samouprave koje su se kandidovale da uđu u program, te da je tokom šest meseci na terenu radilo 325 popisivača.

- Održali smo i takmičenje u kojem su te 44 lokalne samouprave učestvovale. One koje su napravile najveći napredak oko oporezivanja imovine, podelile su nagradu od milion švajcarskih franaka - istakao je Grunauer.

Kaže da će taj novac lokalne samouprave uložiti u projekte za koje su građani glasali, tako će, navodi, na primer Gornji Milanovac uložiti u školu za decu ometenu u razvoju, Mali Zvornik i Apatin u igralište, Ljubovija u novi rendgen aparat za Dom zdravlja.

Grunauer navodi da se popis imovine odnosi samo na fizička lica i da je program pokrenut jer se, kaže, Zakon o porezu na imovinu nije valjano sprovodio, a pojedini građani su bili "izuzeti" od plaćanja poreza.

Osim terenske provere nekretnina u drugom krugu popisa, u fokusu će biti i unos novih podataka u poreske baze, kao i dodatna kontrola dokumentacije.

#Srbija

#popis

'