AKTUELNO

Portal Pink.rs donosi fotografije na kojima se vidi da su u toku radovi na vili u kojoj je poslednje godine života provela Jovanka Broz, supruga predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, međutim, još uvek ostajemo bez odgovora ko je zaslužan za početak radova.

Kuća je bila zaključana od smrti Brozove udovice, 2013. godine, i pod naležnošću je Uprave za zajedničke poslove republičkih organa koji brinu o tekućem održavanju i fizičko-tehničkom obezbeđenju. 

Foto: Pink.rs

Kako smo ranije pisali, predlogom budžeta za 2018. Vlade Srbije, planirano je da se izdvoji 34 miliona za obnovu ove vile. Za renoviranje je planiran budžet od 19 miliona za 2018. godinu, i još 15 miliona za 2019. godinu, ali do pisanja ovog teksta nismo dobili odgovor iz Uprave za zajedničke poslove republičkih organa o tome da li je trenutno renoviranje vile upravo deo ovog plana ili je neko drugi preuzeo njenu obnovu.

Iz Uprave su te 2017. godine objavili da je država samo za izradu projekta za obnovu Jovankine vile u 2017. godini izdvojila oko 1,2 miliona dinara, a da će u kompletnu obnovu vile, od podruma do krova, biti uloženo još oko 34 miliona dinara.

Foto: Pink.rs

Međutim, Jovan Vorkapić direktor Republičke direkcije za imovinu, izjavio je 2018. godine, da država ne može da izdvoji dva i po miliona evra za renoviranje vile u Kneza Aleksandra Karađorđevića.

NERADO PRIMALA NEPOZNATE

Jovanka Broz nikada nije dobila stanarsko pravo, a i lična dokumenta su joj stigla tek u poslednjoj deceniji života. Tokom godina i svega kroz šta je prošla, postala je izuzetno nepoverljiva, pa je u dubokoj starosti, kada je država pokušala da sanira štetu na zgradi i uradi plan za njenu obnovu, odbijala da pusti nepoznate ljude u dvorište.

- Moguće je da neko uzme vilu u zakup na duži period, koji bi opravdao tolika investiciona ulaganja, a da mu se to što je uložio odbija od zakupnine, do polovine,vrednosti nekretnine. Država je, kao vlasnik, slobodna da radi sa vilom ono što misli da je najsvrsishodnije. Sigurno je nećemo držati dugo zaključanu – rekao je tada Vorkapić.

Foto: Pink.rs

On je tom prilikom naglasio da postoji nekoliko zemalja koje traže baš ovakve objekte za potrebe svojih diplomatsko-konzularnih predstavništva, bilo u zakup, bilo da ih kupe.

Pisalo se da će vila biti na prodaju ili da će se dati u zakup onome ko je raspoložen da u nju u uloži novac i renovira je.

#Jovanka Broz

#Rekonstrukcija

#vila

'