AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da će izmene i dopune Zakona o putnim ispravama omogućiti građanima da podnesu zahtev za izdavanje novog pasoša šest meseci pre isteka važenja prethodno izdatog dokumenta.

Stefanović je u Skupštini Srbije, obrazlažući izmene i dopune Zakona o putnim ispravama, kazao da je to posebno značajno u slučaju putovanja u zemlje čije zakonodavstvo kao uslov za ulazak u zemlju zahteva određeno vreme važenja pasoša.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predloženim zakonom se, prema Stefanovićevim rečima, pruža mogućnost podnošenja zahteva i pre pomenutog roka i dužeg od šest meseci.

Jedna od novina koje predviđa zakon jeste i rasterećenje građana u pogledu javnog oglašavanja putne isprave koja je proglašena nevažećom, dodao je Stefanović.

- Napušta se dosadašnje rešenje o oglašavanju nevažeće putne isprave u Službenom glasniku već se isto oglašava na internet stranici MUP-a i na takav način se građani oslobađaju troškova koje su imali do sada - rekao je Stefanović.

Stefanović je ukazao da se predloženim zakonom građanima Srbije omogućava da efikasnije i lakše ostvare svoja prava, navodeći da ona predstavljaju deo reformi koje sprovodi Vlada Srbije sa ciljem pojednostavljivanja administrativnih procedura.

#Nebojša Stefanović

#pasoš

'