AKTUELNO

Euleks je održao niz kurseva obuke za Jedinicu Policije Kosova za istragu ratnih zločina, a ti kursevi imaju za cilj da se toj Jedinici pomogne u razvoju modernog sistema i unapređenju njenih kapaciteta za pripremu, upravljanje i analizu predmeta ratnih zločina.

On je dodao da Euleks aktivno podržava Policiju Kosova u uspostavljanju njihove sopstvene baze podataka i u najboljem iskorišćavanju svih mogućnosti za obradu predmeta ratnih zločina.

Baza podataka, koju je Policija Kosova razvila uz pomoć Euleks-a, omogućiće obučenim istražiteljima ratnih zločina da imaju velike količine podataka, efikasno upravljaju složenim predmetima i pripreme ih za procesuiranje.

Direktor Uprave za teške zločine i istrage, major Fadilj Gaši zahvalio je Euleks-u na kontinuiranoj podršci i saradnji i dodao:

„Pošto smo od Eeleks-a preuzeli komponentu istrage ratnih zločina, pozdravljamo programe obuke u upravljanju tim delikatnim predmetima”.

U decembru 2018. godine, kao rezultat rekonfigurisanog mandata Euleks-a, Misija je policijske spise predmeta ratnih zločina predala kosovskim organima.

Danas policijski nadzornici Euleks-a vrše sistemsko nadgledanje na nivou Policije Kosova, sa fokusom na tematske oblasti zločina po međunarodnom pravu, rodno zasnovano nasilje i zločine iz mržnje i pružaju ekspertize i savete u vezi sa tim pitanjima.

'