AKTUELNO

Prvi "Sveprivrednikov sabor" u čevrtak veče u Beogradu okupiće pitomce koji su danas profesori, lekari, inženjeri, sveštenici, zanatlije svih profila…

Srpsko privredno društvo “Privrednik”, jedna od najvećih živih zadužbina naše novije istorije, osnovano pre 122 godine u Zagrebu, prirediće u četvrtak veče u Beogradu prvi “Sveprivrednikov sabor”, pišu Novosti.

Vreme nije izlizalo ni tri osnovna načela “rad – štednja – čestitost”, koja je u temelje “Privrednika” 1897. ugradio osnivač ove institucije, srpski trgovac i dobrotvor Vladimir Matijević (1854-1927). Oko “Privrednika” okupljali su se bogati trgovci i bankari tog vremena – Nikola Ćuk, Radenko Stanković, Todor Mijailović, Paulina Matijević, Katica Ivošević, ali i znameniti rodoljubi – Mihajlo Pupin, Nikola Tesla, Nikola Pašić, Jovan Cvijić, Medakovići, Dunđerski, kralj Aleksandar Prvi Karađorđević…

Upravitelj današnjeg “Privrednika” prof. dr Jova Radić kaže da svečana akademija prvog sabora u prestonici Srbije ima veliki značaj.

“Ovim skupom želimo da pokažemo solidarnost srpskog naroda, gde god on da živi”, naglašava sagovornik “Novosti”.

Ne presušuje solidarnost već 13 decenija, mada su “Privrednik” sustizali i slava i gašenje. Godine 1947, kada je trebalo da obeleži pola veka postojanja, ukinut je dekretom, a celokupnu njegovu imovinu preuzela je država. Oživljen je 1993. u Novom Sadu, da bi 2012. prerastao u Srpsko privredno društvo “Fondacija Privrednik”, čijim radom rukovode Upravni odbor, predsednik Njegovo preosveštenstvo mitropolit zagrebački i ljubljanski Porfirije i upravitelj Radić.

Tokom svoja tri života, “Privrednik” je stipendirao više od 40.000 srpske dece – profesora, lekara, inženjera, sveštenika, ekonomista, pravnika, zanatlija svih profila, glumaca…

Danas “Privrednik” živi u tri centra – Zagrebu, Novom Sadu, a od prošle godine, zahvaljujući razumevanju i pomoći člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednice RS Željke Cvijanović, ova fondacija zaživela je i u Banjaluci.

“U ovom trenutku imamo tri fondacije “Privrednika” i zajednička ideja je da formiramo krovnu instituciju koja će se finansirati privatnim donacijama i na konkursima koje raspisuju fondovi. Naša delatnost prostiraće se na prosvetiteljstvo i obrazovanje”, ističe prof. Radić, uz napomenu da je u planu proširenje fondacije i u Crnoj Gori.

Da bi đak ili student postao pitomac “Privrednika”, mora da potiče iz potencijalno siromašne porodice, a da u školi ili na fakultetu postiže odlične rezultate. Za srednjoškolce se traži prosečna ocena 4,8, a za studente je to devetka. Sva tri “Privrednika” objavljuju konkurse za Đurđevdan, a zatvaraju ih na Vidovdan. Mesečna stipendija u Novom Sadu iznosi 10.500 dinara, u RS od 200 do 400 KM, a u Hrvatskoj oko 100 evra.

PITOMCI I SA KOSMETA

Privrednik je prvi put lane dodelio nekoliko stipendija srpskoj deci u Kosovskoj Mitrovici, a ove godine, dvadesetak studenata Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji imaju prebivalište na KiM, postali su pitomci ove fondacije. Njima će biti omogućeno i besplatno učenje engleskog jezika. Svi oni, u organizaciji Kancelarije za KiM, prisustvovaće večerašnjoj svečanosti u Beogradu.

#Srbi

#deca

#stipendije

'