AKTUELNO

Novinari francuske agencije AFP bili su na imanju Željka Sredića u etno selu Gostoljublje gde je on organizovao jedinstvenu atrakciju.

Srbija je sve popularnija destinacija za kineske turiste koji su u našoj zemlji pronašli za njih jedinstvenu atrkakciju – venčanje po starim srpskim običajima.

Ovo nije scena iz filma “Odbegla mlada” već tradicionalna srpska svadba, piše AFP opisujući, kako “mlada” u lepoj beloj haljini i trenerci trči preko polja, dok je juri “mladoženja”.

Foto: Facebook.com/Privatna arhiva

Naime, za goste iz Kine već dve godine je hit da glume mladence na selu, što je privuklo pažnju i francuskoj agenciji AFP, koja je napisala reportažu sa imanja Željka Sredića u etno selu Gostoljublje kod Kosjerića.

Domaćin se dosetio da obogati ponudu i sve brojnijim turistima omogući da dožive ovo jedinstveno iskustvo bez posete matičaru.

- Odabrali smo venčanja zato što obuhvataju sve običaje: Kuhinju, pesmu, ples, i sve ostalo – kaže Željko za francusku agenciju.

Novinari ove kuće bili su i na dočeku dva autobusa sa turistima iz Šangaja i opisuju kako su domaćini dobrodošlicu priredili narodnom muzikom i uvukli goste u kolo, ili “kružni ples” kako su ga opisali.

- Uvek traže nešto neobično, nešto drugačije i ovo je sigurno nešto što im ne nude agencije – priča turistički vodič Katarina Jovančić dok Kinezi igraju kolo.

Posetioci su sa smehom i oduševljenjem posmatrali seoske običaje poput kupovine mlade, i obaranja jabuke puškom, a vozili su se i u kočijama. “Mlade” su dobile bele kecelje, a “mladoženje” šajkače, koje AFP opisuje kao “kape u obliku čamca”.

Foto: Facebook.com/Privatna arhiva

U nastavku reportaže agencija se osvrnula na sve jače ekonomske i političke veze naše zemlje i Kine, navodeći da je Srbija bila prva zemlja u Evropi koja je ukinula vize Kinezima.

Osvrnuli su se i na izjavu predsednika Aleksandra Vučića da Kina nema iskrenijeg prijatelja od Srbije, i naveli da je u prvi osam meseci ove godine od 1,2 miliona stranih turista, 92.000 poseta bilo upravo iz najmnogoljudije zemlje sveta.

Foto: Facebook.com/Privatna arhiva

Za kineske turiste Srbija je kapija regiona, kaže Flora Žu iz kineske agencije “54 Traveler” i primećuje da su i susedne zemlje popustile vizni režim, što je privuklo pažnju gostiju koji ništa nisu znali o ovom delu sveta.

Za mnoge posetioce iz ove zemlje prednost je i niža cena u odnosu na ostatak Evrope, posebno na zapadu.

- Nama je ovo prva poseta Evropi. Ja i moja žena uzbuđeni smo što možemo da vidimo nešto drugačije – kaže 37-godišnji inženjer iz Kine, koji je glumio oca mladoženje na venčanju.

#Srbija

#kinezi

#svadba

'