AKTUELNO

U Srbiji je od 2.000 godine otvoreno 60.000 radnih mesta kroz programe nemačko-srpske razvojne saradnje, rekao je danas ambasador Nemačke Tomas Šib.

Šib je na Nacionalnoj konferenciji programa za zapošljavanje "Dijalog za mlade" kazao da "znatan broj državljana Srbije napušta zemlju i da to predstavlja veliki problem".

"Ne treba sprečavati mlade da idu u druge zemlje da stiču iskustva, ali u najboljem slučaju oni trebali da se vrate ovde i da njihova zemlja profitira od njihovih novih znanja i iskustava", rekao je Šib.

On je ocenio i da su programi zapošljavanja "zabeležili velike uspehe i da je veliki broj mladih profitirao od njih", te da treba pridobiti mala i velika preduzeća da nude mladima mesta za obuku i prilike za zapošljavanje.

"U prvom planu je da se pruži podrška za karijere i perspektive mladih iz marginalizovanih grupa, mladima sa invaliditetom, pripadnicima manjinskih grupa. Reč je o mladima koji nisu završili školu i nemaju odgovarajuće kvalifikacije, pa su teško zapošljivi", istakao je ambasador.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Bojana Stanić kazala je da se "Srbija može pohvaliti najnižom stopom nezaposlenosti koja je u trećem kvartalu 2019. godine iznosila 10,3 odsto".

"Kada su u pitanju mladi stopa nezaposlenosti je 2015. godine iznosila 34,5 odsto, a 2018. je to bilo 24,5 odsto, čemu je ovaj projekat za zapošljavanje mladih i doprineo" ocenila je Stanić.

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Darko Stanić rekao je da je cilj saradnje sa Nemačkom organizacijom za medjunarodnu saradnju i Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju ostanak mladih u Srbiji.

"Da bi mladi ostali u zemlji moramo da ih obučimo za tržište rada. Formalno obrazovanje nije dovoljno, potrebne su praktične veštine", naveo je Stanić.

#Nemačka

#Srbija

#Tomas Šib

'