AKTUELNO

Na svečanosti u prepunoj sali „Beograd“ Palate Srbija ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije danas je potpisao 58 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama iz čitave Republike, tačnije iz Vojvodine, Centralne, Istočne, Zapadne i Južne Srbije.

Foto: Risto Kosotov

„Lokalne samouprave, nauka i tehnologija kroz učešće Akademijskog odbora za selo i koncept Vlade Srbije, uz punu podršku predsednika Republike Aleksandra Vučića, koja je u ove tri godine ukupno uložila oko 1,7 milijardi dinara, predstavljaju siguran obrazac napretka. Ovo su i velika i mala sredstva. Velika, jer prvi put država na takav način ulaže u zadrugarstvo i nosioce poljoprivrednih gazdinstava, mala, ako uzmemo u obzir koliko je zaista potrebno ulagati. Očekujemo da u narednom periodu ovo bude ključna tema Srbije. Hoćemo i moramo da zaustavimo pražnjenje sela.“ – izjavio je ministar Krkobabić.

Foto: Risto Kosotov

Svoj potpis na ugovore stavili su i gradonačelnici ili predsednici opština, dajući tako podršku lokalne samouprave ovom projektu od nacionalne važnosti.

Foto: Risto Kosotov

Novac, u ukupnom iznosu od 667,2 miliona dinara dobilo je 58 zadruge i to 8 stočarskih, 9 voćarskih, 14 ratarskih, 7 povrtarskih, 6 pčelarskih, 1 zadruga koja se bavi hortikulturom i 13 zadruga koja će sredstva koristiti za više faze prerade proizvoda. Bespovratna sredstva, pre svega za tehnološki iskorak, dobile su i dve složene zadruge, jedna sa teritorije Centralne Srbije i jedna iz Vojvodine.

Foto: Risto Kosotov

Novac se dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2019. godini.

Foto: Risto Kosotov

Projekat pod nazivom «500 zadruga u 500 sela» je, sa čak 605 novoosnovanih zadruga od svog početka 2017. godine, premašio sva očekivanja i vratio poverenje u zadrugarstvo u Srbiji. Za ove tri godine bespovratnim sredstvima pomognut je rad 152 zadruge i načinjen istorijski pomak u zadrugarstvu Srbije, a ovim projektom i projektima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj aktivno radi na izgledima da sela u Srbiji spase pražnjenja i odumiranja.

Foto: Risto Kosotov

Potpisivanju ugovora sa zadrugama prisustvovali su, obratili se prisutnima i govorili o projektu predsednici Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, prof. dr Zoran Keserović, prof.dr Vladimir Goati i drugi ugledni gosti.

Foto: Risto Kosotov

Foto: Risto Kosotov

Foto: Risto Kosotov

#500 zadruga u 500 sela

#Milan Krkobabić

'