AKTUELNO

Ovom prilikom predsednik opštine Boban Janković izjavio je da su se građani i prijatelji opštine Mionica okupili na mestu gde je naš slavni vojvoda Živojin Mišić preokrenuo tok Prvog svetskog rata i srpski poraz pretvorio u pobedu srpskog naroda.

- Srspske majke, sestre, supruge i ćerke borile su se u ratu rame uz rame sa srpskim junacima, spremale ih, čekale ih i volele, a koji su sa fronta njima pisali ljubavna pisma sa jednom jedinom željom - da se vrate svojim ognjištima, svojim dragama i deci - rekao je Janković.

Foto: Opština Mionica

Kako je on rekao Svima onima kojima je blagostanje u poronepoznanicadici , treba zajednički da ukažemo da je naš jedini izbor, mir, sloga i ljubav.

Foto: Opština Mionica

- Upravo ta žena, koja i danas živi u svakoj srpskoj porodici zaslužuje da bude poštovana i voljena. Simbolika mosta na Ribnici, za sve nas ima mnogo šire značenje. Mostovi spajaju ljude, nacije, gradove - naveo je Janković.

Foto: Opština Mionica

On je dodao da je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Mionica poslala poruku da nasilje nije dobro, da se protiv njega treba boriti, kao i da, iako su muškarci i žene tako različiti, te da su potrebni jedni drugima i podjednako važni za opstanak porodice, društva i sveta koji delimo.

Foto: Opština Mionica

- Nasilje je neprijatelj svakom ljudskom biću. Suprotno nasilju nad ženama, stoji herojski odnos prema ženi, primer kakav je u privatnom životu dao slavni vojvoda Živojin Mišić - ukazao je Janković.

Foto: Opština Mionica

- U vihoru ratnih vremena, najveću snagu vojvodi daje upravo porodica. Značaj koji porodica ima za njega ogleda se u njegovom odnosu, najpre prema majci Anđeliji, zatim prema voljenoj ženi Lujzi i posebno prema deci. Živojin Mišić je u 19.veku znao da je žena mnogo više od majke i domaćice, ona je stub kuće, izvor snage i bezuslovne podrške za svoju porodicu - zaključio je Janković i osvrnuo se na to da žena treba da se poštuje i neguje kao cvet, jer je porodica srećna kada je žena srećna.

Mionica brine o svojim sugrađankama

- U narednih 16 dana i nadalje, u korak sa programom Republike Srbije, pokazaćemo da je Mionica deo sveta, da se brine o svojim sugrađankama i da usklikuje veliko da blagostanju u porodici - objasnio je Janković.

#Boban Janković

#Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

#Opština Mionica