AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas radove na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2" koji bi, kako se očekuje, trebalo da budu završeni u drugoj polovini 2021. godine.

"Dva građevinska krana koja se nalaze na ovom gradilištu samo su dva od preko 300 kranova kojih trenutno imamo u Beogradu na više od 3.500 gradilišta, što pokazuje koliko se u Beogradu gradi i koliko se on razvija", rekao je Vesić novinarima nakon obilaska radova.

Istakao je da će u srpskoj prestonici ove godine ponovo biti izdato građevinskih dozvola za više od milion kvadrata, ne računajući Republiku i ono što izdaju opštine.

Ovo gradilište, naveo je Vesić, pokazuje kako sadašnja vlast rešava probleme koji nisu rešavani decenijama unazad.

Foto: Facebook.com/Goran Vesić

"'Dedinje 2' je projekat još iz 80-ih godina prošlog veka i nema vremena, vlade i direktora koji nije pričao o tom projektu koji se sada zaista realizuje. Ovde smo bili u junu ove godine, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić postavio kamen temeljac i tada je rečeno da će za dve i po godine biti izgrađena bolnica", podsetio je Vesić i istakao da radovi napreduju brzo.

Nova bolnica će se prostirati na više od 14.000 kvadratnih metara, rekao je Vesić i dodao da se gradi i parking.

Kada radovi budu završeni, dodao je, biće ostvaren san svih lekara i građana koji su decenijama sanjali o "Dedinju 2".

"Ako postoji primer objekta koji pokazuje razliku između toga kako se danas radi i kako se radilo u prošlosti onda je to 'Dedinje 2' jer su o tome su svi samo pričali, a mi 'Dedinje 2' gradimo", rekao je Vesić.

Zahvalio je Vladi Srbije i direktoru vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjim Marku Blagojeviću koji finansiraju izgradnju "Dedinja 2", kao i direktoru Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovanu Bojiću.

Blagojević je rekao da je prezadovoljan dinamikom kojom radovi teku, podsećajući da je pre samo nekoliko meseci tu bila livada.

Foto: Facebook.com/Goran Vesić

"Iz ove prve, vrlo kompleksne faze izlazimo sa minimalnim kašnjenjem. Prva faza je podrazumevala iskop i obezbeđenje temelja i jame, ugradnju šipova i potpornih zidova", rekao je Blagojević i dodao da je ta faza mogla da obiluje nepredviđenim okolnostima, kao i da će u narednim mesecima moći mnogo bolje da se planira kako će radovi da teku.

Kako je dodao, očekuje se da radovi na izgradnji "Dedinja 2" budu završeni u drugoj polovini 2021. godine.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovan Bojić je rekao da su u toj zdravstvenoj ustanovi presrećni i veoma zadovoljni dinamikom i kvalitetom radova, kao i saradnjom sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, Gradom Beogradom i izvođačem radova.

Foto: Facebook.com/Goran Vesić

"Ovo gradilište je najlepša muzika koju možemo da doživimo. Ono nas podstiče da budemo još bolji i paradoksalno je, ali tačno da Institut, pored ovako velikog gradilišta, postiže svoje istorijske maksimume za 42 godine rada", rekao je on.

Kako je dodao, sasvim je sigurno da će Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" 2019. godinu završiti kao ustanova koja je pojedinačno uradila najveći broj operacija na srcu u Evropi, a sasvim verovatno i na svetu.

#Beograd

#Goran Vesić

#Institut Dedinje

'