AKTUELNO

Jedanaesto izdanje Merlinke, međunarodnog festivala kvir (queer) filma, biće otvoreno u četvrtak 5. decembra, svečanom ceremonijom u Velikoj sali Doma Omladine Beograda.

Međunarodni festival kvir filma Merlinka jeste LGBT filmski festival koji se početkom decembra svake godine organizuje u Domu omladine Beograda i traje pet dana. Festival su sa ciljem promocije  LGBT filmske umetnosti 2009. godine osnovali Gej lezbejski info centar i Dom omladine Beograda, a na festivalu se prikazuju kratki igrani i dokumentarni filmovi iz svih zemalja sveta sa LGBT tematikom.

Ovogodišnji program započeće u pola devet uveče koktelom i otvaranjem izložbe “Trans Balkan” Aleksandra Crnogorca, nakon čega će Dreg kraljice iz Haus of KayGie oživeti likove iz legendarnih filmova, kao što su Mortiša Adams, Grdana, Zelena veštica iz Oza, Nevesta iz Kill Bill, Kruela DeVil, Ursula iz Male sirene, i druge.

Za 21 sat zakazan je početak svečane ceremonije, kada će umetnik Branko Milisković izvesti svoj performans “Ko je gladan?” u kome glumi Mariju Antoanetu. Nakon predstavljanja programa festivala, uslediće mini-koncert domaće R&B zvezde Nikolije, a potom će se publici obratiti direktor festivala Predrag Azdejković, kao i francuski reditelj Entoni Hikling koji je specijalni gost manifestacije. 

Vjeran Miladinović Merlinka

Festival je dobio ime u čast Vjerana Miladinovića Merlinke, transrodne osobe poznate po ulozi u filmu Želimira ''Žilnika Dupe od mramora'', a koja je ubijena 2003. godine.

Zvanični program Merlinke otvoriće u 21:30 gruzijsko-švedski film “A onda smo plesali” reditelja Levana Akina. Ovo ostvarenje, koje je švedski kandidat za Oskara, bavi se temom ljubavi između dva gruzijska baletska igrača. Film je premijerno prikazan u maju na Kanskom filmskom festivalu i dobio je nekoliko nagrada na festivalima širom sveta. Na Merlinka festivalu imaće srpsku premijeru. 

Ovogodišnji Merlinka festival će od 5. do 8. decembra prikazati 120 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova, a specijalni fokus je na francuskoj kvir kinematografiji. Ova manifestacija se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda, a nastala je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji.

#Merlinka festival

'