AKTUELNO

Bila je filmska zvezda poznata po specifičnom stilu oblačenja, živela na Kalemegdanu, a prema rečima njenih savremenika, Merlinka je bila dobar čovek.

Vjeran Miladinović bila je prvi javno deklarisani transvestit na prostorima bivše Jugoslavije, i zvezda filmova Želimira Žilnika. Ona je u svetu šou biznisa poznata je pod imenom „Merlinka“.

Vjeran je jedan deo svog detinjstva proveo u domu za nezbrinutu decu ''Vladimir Nazor'' bez majke. Posle nešto više od tri godine, otac ju je odveo da živi kod babe Kadivke, njegove majke, u selo Bresničić, kod Prokuplja, da bi ju pred polazak u školu 1965. godine preuzeo kod sebe u Prokuplje, gde je živela sa maćehom i polubratom.

Najveća prekretnica u njenom životu

Posle završene srednje škole se preselila u Beograd, sa očevom porodicom, sa kojom nije bila u dobrim odnosima. A februara 1978. godine izbacili su je iz kuće.

View this post on Instagram

Флаг ЛГБТ (также известный как Прайд-флаг, Флаг свободы) является интернациональным символом сообщества лесбиянок, геев, бисексуалов и трансгендеров (сокр. ЛГБТ-сообщество), а также движения в поддержку прав человека в их отношений. Традиционно флаг состоит из шести продольных полос, цвета которых идут в соответствии с природным порядком радуги сверху вниз: красный, оранжевый, жёлтый, зелёный, синий и фиолетовый. Флаг используется в шествиях гей-прайдов и других общественных акциях, вывешивается в гей-кварталах, на зданиях ЛГБТ-организаций, «Gay-friendly» заведений и так далее. Радужный флаг был разработан Гилбертом Бейкером специально для гей-прайда в Сан-Франциско 1978 года. Художник отмечал: «Когда я задумался о создании флага для гей-движения, не было никакого другого международного символа для нас, кроме розового треугольника, которым нацисты идентифицировали геев в концентрационных лагерях. Хотя розовый треугольник по-прежнему был мощным символом, но он все же был нам навязан». #helsinki #finland #flag #lgbt #lgbtflag #gaypride #gay #lesbian #bisexual #transgender #symbol #travel #wander #travelling #travelblog #wanderlust #sky #freedom #love

A post shared by Игорь Самойлюк (@igor_samoiliuk) on

Družeći se sa istomišljenicima, prvo je počela samo diskretno da se prerušava, šminka, oblači uske farmerke i bavi se prostitucijom, da bi u 31. godini života, 1989. odlučila da se potpuno transformiše u „Merlinku“.

Prostitucijom se bavila većinom u Ulici Gavrila Principa blizu pijace Zeleni venac. Postala je poznata po specifičnom stilu, kratkim i uskim suknjama, naglašenom nakitu i visokim potpeticama.

Bila je dobar čovek

Reditelj Želimir Žilnik bio je očaran njenim talentom, te je Vjeran 1986. godine zaigrala u dva Žilnikova filma ''Beograde, dobro jutro'' i ''Lijepe žene prolaze kroz grad'', a 1995. godine ostvarila glavnu ulogu u filmu ''Dupe od mramora''. Izdala je i autobiografski roman Terezin sin 2001. dopunila 2002. godine.

Živela je na Kalemegdanu, u zgradi Narodne opservatorije, a potom Beogradskog planetarijuma i bila njihov nastojnik.

Merlinki u čast istoimeni festival

Festival Merlinka dobio ime u čast Vjerana Miladinovića Merlinke, prve javno deklarisane transrodne osobe u bivšoj Jugoslaviji, koja je britlano ubijena 2003. godine. Ovaj festival se već punih 11 godina za redom svakog decembra odžava u prostorijama Doma omladine u Beogradu.

Prema rečima savremenika, bila je dobar čovek, ljudi u kraju su je simpatisali. Često su je viđali dok hrani pse lutalice na Kalemegdanu, a o sebi je govorila kako u ženskom, tako i u muškom rodu.

Brutalno ubijena

Merlinka je ubijena 22. marta 2003. godine u ulici Grge Andrijanovića, kod Osnovne škole ''Zaga Malivuk'' u Krnjači.

Najpre je zadavljena, a zatim i zadobila snažne udarce zidarskim čekićem. Njeno telo je pronađeno mesec dana nakon smrti u poodmakloj fazi raspadanja.

Za ubistvo je bio optužen Faik Ramadani, dok je tada maloletni Bejtul Raćipi optužen da je pomagao Ramadaniju posle ubistva. Obojica su u maju 2004. oslobođena optužbi usled nedostatka dokaza.

Autor: N.T.

#Vjeran Miladinović Merlinka

'