AKTUELNO

Peter Handke je dobar čovek, koji je smiren i pun ljubavi, ne samo prema Srbima, već prema svim ljudima, a oni koji bojkotuju prestižnu Nobelovu nagradu koja mu je uručena imaju problem sami sa sobom, rekli su gosti TV Pink.

Ispred "Konserthusea" u Stokholmu juče se, neposredno pre početka svečane ceremonije dodele Nobelove nagrade okupila grupa građana u znak protesta što se najveće svetsko priznanje za književnost dodeljuje austrijskom piscu Peteru Handkeu. Ipak, skup podrške Handkeu, organizovali su predstavnici srpskih udruženja u neposrednoj blizini.

U znak protesta, jedna članica Nobelovog komiteta podnela je ostavku, dok je predesdavjaući Predsedništva BiH izdao instrukcije zaposlenima u amabasadi BiH u Švedskoj da bojkotuju svečanost dodele Nobeleove nagrade u Stokoholmu.

Foto: Facebook.com/Sputnik Srbija

Handkeu se zamera to što su njegovi stavovi o dešavanjima na Balkan bili suprotni od Zapada. On je stao u odbranu nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, Srba i Jugoslavije.

LJubiša Ristić, reditelj, rekao je da je nobelovac Peter Handke, u najmanju ruku, jugoslovenski pisac.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi koji smo malo upućeni u to znamo da je najvažnije da je on pisac, i to takav pisac da se čovek smrzne - rekao je Ristić.

On je portvrdio da je Handke dobar čovek, smiren i pun ljubavi, ne samo prema Srbima, već prema svim ljudima.

- Ima mnogo materijala, i ova naša publika stvarno treba da pročita i da nauči. Handkea su u Americi napadali, cela ta NATO propaganda. Sve ovo što vidimo iz Zagreba, Prištine, Sarajeva, sve je to NATO u stvari - rekao je Ristić i dodao se ovakvim ponašanjem pokušava opravdati sve ono što je NATO agresija devedestih godina na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, Peter je razbijanje Jugoslavije, do koje je njemu mnogo stali, video kao nešto veoma lično.

- Handke je rekao ''Slušajte bre vi Slovenci, vi hoćete iz Jugoslavije? Jeste li vi normalni, znate li vi šta je Jugoslavija, koliko je Jugoslavija važna, koliko je lepa. A Srednja Evropa o kojoj vi pričate, to ne postoji, to je meteorološki pojam'' - rekao je Ristić.

Kako je on objasnio, Handke je znao da je srednja Evropa kolevka nacizma i kolekva najstrašnijih stranica istorije Evrope.

Milorad Vučelić, glavni urednik lista Večernjih novosti rekao je da svi oni koji su bojkotovali dodelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu imaju problem sami sa sobom.

Foto: TV Pink Printscreen

- On je prepešačio, takoreći, ove prostore. Nije on iz ideoloških svojih pobuda sad destruirao taj deo propagande i medijskog rata, što bi se sad zvalo. On je apsolutno za to bio nezainteresovan - rekao je Vučelić i dodao da je Handke osetio bliskost sa Jugoslavjijom jer je i on na neki način bio odbačen kao što je bila i ona.

Kao je on naveo, oni koji protestuju protiv Handkea frustrirani su Srbima i literaturom, te kaže da imaju i inferioran kompleks niže vrednosti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni protestuju protiv njegove književnosti. On je napisao ukupno oko 70 knjiga, plus još na desetine pozorišnih komada. Ta literatura nije nimalo pitka, nije to nikakava literatura koja ima u sebi neki akcioni momenat - ukazao je Vučelić.

Vučelić je objansio da je još Ivo Andrić u svojoj literaturi opisao ovakav mentalitet i način ponašanja sa kojim se susreo Peter Handke.

#Ljubiša Ristić

#Milorad Vučelić

#Nobelova nagrada

#Peter Handke

'