AKTUELNO

Zavod za javno zdravlje u Chupriji dobio je danas novih 200 doza vakcina protiv sezonskog gripa za Pomoravski okrug i počeo distribuciju po Domovima zdravlja, izjavio je Tanjugu epidemiolog te ustanove Ivica Jocić.

Domovi zdravlja u Ćupriji, Jagodini i Paraćinu vakcine će dobiti danas, a Domovi zdravlja u Despotovcu, Svilajncu i Rekovcu, najdalje sutra, precizirao je Jocić.

Od 200 doza, Dom zdravlja u Jagodini dobiće 80, Paraćinu ide 50 doza, Svilajncu 30, po 15 Chupriji i Rekovcu i 10 Despotovcu, naveo je Jocić.

Od prve količine, 7.000 doza, koje su ove jeseni dobili Domovi zdravlja u Pomoravskom okrugu, već 14.novembra bile su potrošene sve količine.

U prvoj turi Dom zdravlja u Jagodini dobio je 1.900 doza, Paraćin 2.000, Chuprija 700, Svilajnac 1.300, Despotovac 600 doza i Rekovac 500 doza, podsetio je Jocić.

Reč je o četvorovalentnoj vakcini, koja štiti od četiri soja virusa, a nabavljena je od do Kompanije "Sanofi Paster" iz Francuske.

Epidemiolozi ŽJZ podsećaju da vakcinu treba da prime svi, a posebno osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, dijabetičari, osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti, ali i zaposleni u javnim službama koje su od vitalnog značaja za državu poput prosvetnih radnika, policije, osoblja u gradskom prevozu, medicinskih radnika, šalterskih službenika.

Inače, gripa u Pomoravskom okrugu nema, a ŽJZ od prvog oktobra, obavlja nadžor nad bolesnima sa kliničkom slikom sličnom gripu.

Autor: .

#Grip

#Vakcina

'