AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da nijedno javno preduzeće u Srbiji danas ne predstavlja fiskalni rizik, odnosno ne predstavlja problem za funkcionisanje republičkog budžeta.

Mali je rekao da je neto rezultat svih javnih preduzeća u 2017. godini bio 23,6 milijarde dinara, a 2012. godine je bio zabeležen gubitak od 62 ili 63 milijarde dinara.

„To je veliki pomak napred. Danas je mnogo bolja situacija i nama javna preduzeća više ne predstavljaju fiskalni rizik, upravo zbog toga što posotji jasna kontrola njihovog poslovanja. Ta preduzeća moraju da dobiju saglasnost za planove, rebalanse i više ne traže dodatan novac iz budžeta za svoje poslovanje“, rekao je Mali.

On je naveo da u Ministarstvu finansija postoji poseban sektor koji se bavi fiskalnim rizicima i analizom poslovanja javnih preduzeća, jer, kako je objasnio, ne želi da se dešavaju situacije iz ranijeg perioda kada su se pojavljivali gubici koji nisu bili predviđeni.

„U nekom prethodnom periodu, 2009, 2010, 2011, 2012. godine bilo je situacija kada niste imali pod kontrolom ni garancije koje je država davala za funkcionisanje javnih preduzeća i ta praksa sada više ne postoji“, podvukao je Mali tokom rasprave o amandmanima na izmene i dopune Zakon o javnom dugu.

Mali je podsetio da javna preduzeća 50 odsto dobiti uplaćuju u republički budžet, a 50 odsto koriste za dalji napredak i razvoj.

#Finansije

#Siniša Mali

#fiskalni rizik

'