AKTUELNO

Dva dana su prošla od strašne nesreće u ovoj ustanovi.

Vojni komentator Miroslav Lazanski kaže da ne postoji mnogo opcija koje su realne kada je u pitanju nesreća u Kragujevcu, kao i da je mala mogućnost da se nestali radnici nalaze u nekom od bunkera predviđenim za ovakve situacije.

-Ne zna se šta je sa tri radnika za kojima se traga. Daj bože da su živi. Teško je reći, to bi trebalo neko iz Ministarstva odbrane da vam objasni šemu kako izgleda krug TRZ-a. Kao što konzerva ima vek trajanja, tako ima i barut. Nakon nekoliko godina, odvaja se barut od čaure i u ovom objektu se upravo to radi. Da li je došlo do visoke koncentracije iscurelih barutnih gasova u vazduhu, ili se nešto drugo zapalilo, uglavnom, ono što je poznato je da je prvo došlo do požara, pa tek onda do dve eksplozije - rekao je Lazanski, gostujući u Jutarnjem programu televizije Pink.

On kaže da bi ovakvi objekti trebalo da imaju senzore koji će da upozore da može doći do ovako nečega, ali tek istraga treba da utvrdi da li su ti senzori postojali i da li su radili.

-Poslednja informacija od sinoć je da je mogućnost od novih eksplozija smanjena, jer je požar ugašen.

Lazanski objašnjava da uzrok nesreće nije nepoznanica.

-Ovo je jedini TRZ na prostoru cele bivše Jugoslavije i oni su uvek dobro radili. Kada imate višak tih materijala, možete da vršite delaboraciju, da uništite ili da se doniraju nekoj drugoj zemlji. S obzirom na to da se zna čime se taj zavod bavi i kako može da dođe do tako nečega, nema tu puno mogućnosti o uzrocima nesreće. Ovo je nešto što se dešava i u drugim zemljama, pre dve godine se dogodilo u Bugarskoj - kaže Lazanski.

On dodaje da je malo poznato da je Srbija potpisala sporazum sa NATO snagama upravo u vezi sa ustanovom u kojoj se dogodila nesreća.

-Mi smo dobili novac od NATO-a za modernizaciju TRZ u Kragujevcu. Taj novac je ili da se uvede neka nova tehnologija ili da se remontuje stara. Možda je i zato Stoltenberg među prvima uputio saučešće povodom ove nesreće - konstatuje vojno-politički komentator.

S.A.

#Jutarnji program

#Miroslav Lazanski

#TRZ Kragujevac

'