AKTUELNO

Od ukupnog budžeta Ministarstva privrede u 2020. godini, koji iznosi 20 milijardi dinara, polovina je namenjena za podsticaje domaćim i stranim investitorima, a najmanje 3,1 milijardi dinara za podršku malim i srednjim preduzećima.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović je za Tanjug rekao da je novost da će u 2020. više podsticaja biti namenjeno za turizam jer je, objašnjava, predviđena podrška investitorima koji žele da ulažu u banjska, odnosno turistička područja.

"Srbija definitivno to ima i prepoznaje kao značajan resurs i mislim da ćemo dodatni stimulans i doprinos rastu dati upravo kroz afirmaciju ovog sektora", rekao je Stevanović.

Naveo je će Ministarstvo privrede nastaviti da sprovodi dosta mera koje je utvrdilo prethodnih godina, a za koje kaže da su se pokazale kao dobre i korisne i da su dale efekte i značajan doprinos privrednom rastu koji je Srbija ostvarila 2019. godine.

Stevanović je rekao da je, pored podrške novim domaćim i stranim investitorima, značajna i mera podrške malom biznisu.

Tako je 2019. godina započela sa 1,7 milijardi dinara namenjenih za podršku malih i srednjih preduzeća, a okončana, kaže on, sa tri milijarde dinara opredeljenih, odnosno dodeljenih bespovratnih sredstava tom sektoru.

Stevanović kaže da je 1.266 preduzeća ostvarilo pravo na bespovratna sredstva u 2019, a da 2020. godina počinje sa 3,1 milijardu dinara za te svrhe.

To, dodaje, nije konačni iznos sredstava namenjenih podršci MSP sektoru, jer će se, objašnjava, obezbediti dodatna sredstva iz budžeta, ukoliko bude neophodno.

"Čini mi se da ćemo u 2020. imati pozamašnu svotu novca koju ćemo staviti sektoru na raspolaganje. Sa tri milijarde dinara bespovratnih sredstava angažovano je ukupno 16 milijardi dinara investicija u sektoru malih i srednjih preduzeća samo u 2019.

Verujemo da će ta cifra biti veća u 2020. što će se opet pozitivno i kvalitetnije reflektovati na privredni rast koji želimo da ostvarimo u 2020. godini", rekao je Stevanović.

Državni sekretar navodi i da je među planovima Ministarstva privrede za 2020. godinu i nastavak realizacije infastrukturnih projekata u poslovnim zonama.

"Samo u 2019. inicijalno smo opredelili oko 450 miliona dinara, dok ćemo ove godine za ove namene imati više od 1,4 milijardi dinara i tim sredstvima sufinansirati ili finansirati realizaciju ovih projekata po lokalnim samoupravama u Srbiji", rekao je Stevanović.

Pozvao je lokalne samouprave da spreme projektno-tehničku dokumentaciju kako bi neposredno po otvaranju javnih poziva od janura aplicirale da bi se donela odluka o dodeli sredstava i kako bi radovi počeli na proleće.

Najavio je i da će Ministarstvo privrede u narednoj godini raditi akcioni plan za sprovođenje strategije industrijske politike, kao i da će biti nastavljena zakonodavna aktivnost.

U prvim danima Nove godine počinje primena izmena i dopuna Zakona o privrednim društvima, kojima su uvedeni neki novi finansijski instrumenti i mehanizmi, a Stevanović kaže da je tako predviđena i mogućnost prava na sticanje udela u društvima sa ograničenom odgovornošću, definisanjem instrumenta rezervisanog sopstvenog udela.

Prema njegovim rečima, to će se odnositi na pojedine zaposlene i angažovane po ugovoru ili drugim osnovama u korist firme koja počinje da radi, koja se razvija, ima ozbiljne i ambiciozne projekte za budućnost, ali koja u trenutku kada ih angažuje neće biti u situaciji da ih za to adekvatno nagrade i plate.

"Za te ljude predviđa se jedan finansijski instrument da u određenom periodu u perspektivi, kada dođe dan dospeća, oni steknu pravo da pod povoljnim uslovima steknu neke udele u tim firmama. Naravno, oni koji su tako angažovani procenjivaće da li preduzeće ima perspektivu i da li žele to da rade ili ne", precizirao je Stevanović.

To će, smatra, biti jako značajno, s obzirom na ambiciju Srbije u oblasti informacionih tehnologija, sektoru koji je u Srbiji i snažan, ali je i u razvoju.

"Ovo će biti neki dodatni mehanizmi kojima će ovaj sektor pre svega, verujem i neki drugi, moći da angažuju najbolje i najkvalitetnije u ovoj oblasti ili najkvalitetnije firme i pravna lica kako bi realizovali neke svoje ambicije i projekte”, kaže Stevanović.

Državni sekretar je naglasio da je zahvaljujući hrabrim reformskim potezima Srbija danas dobro mesto za razvoj biznisa, a da to pokazuje i Duing biznis lista Svetske banke na kojoj je Srbija napredovala za četiri pozicije.

"Prema lakoći poslovanja zauzeli smo 44. mesto od 190 rangiranih zemalja sveta", podsetio je Stevanović i naveo da je napretku Srbije na Duing biznis listi u 2019. doprinelo i Ministarstvo privrede i to kroz izmene Zakona o privrednim društvima i Zakona o stečaju u 2018. godini.

Plan države je da budemo u prvih 10 zemalja na Duing biznis listi, kaže Stevanović i dodaje da će to od nas iziskivati ozbiljne napore u zakonodavnom smislu i kada govorimo o Zakonu o privrednim društvima, podžakonskim aktima, ali svakako i o Zakonu o stečaju u 2020. godini.

On je podsetio i da početkom nove godine počinje primena i izmena Zakona o evidenciji stvarnih vlasnika, koje su, dodaje, usvojene zbog potrebe usklađivanja sa međunarodnim standardima i međunarodnom regulativom, pre svega, u oblasti sprečavanja pranja novca i u oblasti borbe protiv terorizma.

"Izmenama i dopunama zakona se preciziraju neke odredbe kojima se povećavaju i obaveze, ali i ovlašćenja državnih organa koji se bave ovom evidencijom'', rekao je Stevanović i naveo da će Srbija i u ovoj oblasti pokazati određeni iskorak, kao i to da je apsolutno deo modernog i razvijenog sveta.

#Dragan Stevanović

'