AKTUELNO

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej ispred hrama Svetog Save na Vračaru prisustvovao je tradicionalnom paljenju badnjaka na Badnji dan.

Ispred hrama se okupio veliki broj pravoslavnih vernika, a patrijarh je osveštao badnjak.

Oni su palili badnjake u velikoj vatri oko koje su stajali.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Želim da vam čestitam ovaj narodni i blagosloveni praznik vama ovde prisutnima i onima koji nisu, našem narodu u otadžbini i onima koji su daleko od svoje otadžbine, ali koju nose u svojim srcima, dušama, savesti. Neka vas Gospod blagoslovi i neka vam je srećan praznik i našoj dragoj Republici Srpskoj. Mi smo jedan jedinstven narod. Sve nam je zajedničko, to bih želeo da bude i sa našom Crnom Gorom. Na našu veliku radost, narod Crne Gore ovih dana pokazuje da je srpskog porekla, da čuva svoju srpsku i pravoslavnu veru i da time pokazuje jedinstvo sa srpstvom kako sa otadžbinom kao i van nje. Hristos se rodi - poručio je patrijarh Irinej.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Nadam se da se ne delimo i da se ne svađamo i da slavimo jednog spasitelja, to želi jedinstvena Srpska pravoslavna crkva. Mi svi dišemo jednim duhom i jednom željom da budemo jedinstveni narod Svetoga Save - poručio je Irinej.

Patrijarh je rekao da smo pred vratima najradosnijeg praznika koji nagoveštava dolazak bogočoveka Isusa Hrista među ljude što je, kako je rekao, najveći događaj u istoriji ljudskog roda.

Govoreći o badnjaku, Irinej je kazao da je to drvo života i simbol Hristovog rođenja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Crkva nas poziva da čuvamo naše običaje, ali da ne zaboravimo da je suština u Isusu Hristu, koji je zbog nas uzeo ljudski oblik i time pokazao ljubav prema nama - poručio je patrijarh.

Paljenju badnjaka prisustvovao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U okviru Božićnog seoceta od 17 do 20 časova građani će moći da se fotografišu sa jaganjcima u slami kod Vitlejemske pećine. 

U ponoć će biti održana Sveta liturgija, a sutra, na Božić, biće organizovano tradicionalno lomljenje božićne česnice od 11.00 časova.

#Badnji dan

#Hram Svetog Save

'