AKTUELNO

Potrebno je vreme da bi se žrtva vratila u normalne tokove života i uspela da funkcioniše, ali i dalje nastavlja da živi sa tim, rekla je Stanojević za Pink.

Novim zakonskim rešenjima u krivičnom zakonodavstvu Srbije, od 1. decembra, ukida se kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna za najteža krivična dela. 

Doživotna kazna predviđena je za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je 2017. godine inicirala Fondacija “Tijana Jurić” koju je potpisima podržalo skoro 160.000 građana.

Advokat Nebojša Milosavljević  za Novo jutro TV Pink kaže da je inače Krivični zakon Srbije jedan od najstrožih u Evropi, ali ono što zamera je upravo sudska praksa koja je, po njegovoj oceni, malo drugačija – blaža.

Foto: TV Pink Printscreen

- Svi oni koji se bave ovim temama, štiteći klijente i njihova prava, zaboravljaju nažrtve koje trpe strahovite duševne bolove. Mi smo neobazrivi i mislimo samo oklijentima i njihovim kaznama – smatra Milosavljević.

Po njegovoj oceni diskutabilno je usvajanje doživotne kazne zatvora u Srbiji,  jer je nakon taoga važno zapitati se i koliko će sudije u budućnosti lako da se odlučuju upravo na takvu kaznu.

- Sada, kada nema 30 i 40 godina, verujem da će sudije sada pre da se odluče na kaznu od 20 godina koja je ostala, a ne na doživotni zatvor koji se vodi kao teška kazna,na neki način je kao smrtna – rekao je Milosavljević.

Po njegovoj oceni, pored sudova i kaznene poltike, važna je društvena akcija kako se ovakva zlodela ne bi dešavala, ili da bi se njihov broj značajno smanjio.

Isprebijao ženu, odsužio kaznu i sada na slobodi

Ahmet Marinković, nasilnik koji je pravosnažno osuđen na tri godine i tri meseca jer je brutalno tukao svoju nevenčanu suprugu Mariju Ferizović, pušten je na slobodu nakon što je odslužio kaznu. Marinković je izašao iz zatvora nekoliko dana pre Nove godine. On je prvostepenom presudom Drugog osnovnog suda osuđen na tri godine i tri meseca zatvora, a uprkos žalbama i odbrane i tužilaštva, Apelcioni sud je presudu potvrdio. Inače, ovaj muškarac osuđen je jer je u Kaluđerici u septembru 2016. godine brutalno isprebijao svoju ženu.

Vesna Stanojević koordinatorka Sigurne kuće za Novo jutro ukazala je na patnju kroz koju žrtve prolaze tokom celog života nakon pretrpljenog nasilja.

- Žrtve su kažnjene doživoto. One prolaze kroz pakao. Potrebno je vereme da bi se ta osoba vratila u normalne tokove života i nastavila da funkcioniše. Marija Ferizović,koju je muž isprebijao i sada je na slobodi nakon odslužene kazne od tri godine, sada se plaši da će nevenačni suprug da joj oduzme dete – rekala je ona.

 Stanojević je  takođe prkomentarisala najsvežiji slučaj otmice Monike Karimanović koja je nestala 20. decembra u Nišu, a potraga za devojčicom je trajala  deset dana. 

Kako je istkla, ovaj slučaj je sve vreme poprilično zanimljiv medijima, naročito sada kada uveliko prenose izjave uhvaćenog Ninosalva Jovanovića poznatijeg kao Malčanskiberberina.

- Kako je moguće i da iskaz nasilnika uopšte dospe u medije? Jel misli neko o žrtvi –pita se ona.

Osam godina robije zbog silovanja deteta

Danilo S. (66) iz Vrčina nepravosnažno je osuđen početkom januara ove godine pred Višim sudom u Valjevu na osam godina robije jer je osam godina silovao svoju pastorku, i to u periodu od devojčicine šeste do četrnaeste godine. Osuđenom Danilu S. na teret se stavljala obljuba zloupotrebom položaja u produženom trajanju.

Stanojević je podsetila i na još jedan slučaj, kada je pre 14 godina Mališa Jevtović uZvezdarskoj šumi silovao i tukao trogodišnju devojčicu, dok je sve toposmatrala njena majka.

- Kada je onu malu, devojčicu uništio Mališa Jevtović, meni je bilo žao što nemadoživotne kazne u Srbiji. Ne postoji drugi način kontrole nasilnika sem da budeiza rešetaka – smatra Stanojević.

#Dete

#Ubistvo

#Zakon

'