AKTUELNO

U Muzeju nauke i tehnike u Beogradu otvorena je izložba "Tri veka pivarstva u Beogradu", kustosa Nenada Lukića, posvećenu nastanku i razvoju pivarstva.

Izložba je postavljena u Galerija 51 i trajaće do 20. februara ove godine.

Ove godine navršavaju se tri puna veka od otvaranja prvih pivnica i ručnih pivara u Beogradu.

Beogradska industrija piva-BIP proslavila je 180 godina postojanja i još uvek je zaštitno ime pivarstva u Beogradu.

Pogon BIP-a na Mostaru je danas najstariji i jedini preostali industrijski kompleks u Beogradu u kome se još uvek odvija proizvodnja.

Foto: Pixabay.com

Katalogom izložbe i kroz izložbene panoe, autentičnim eksponatima, kao i dodatnim materijalom prikazan je razvoj pivarstva u Beogradu, od početka 18. veka, kada se u njemu otvaraju prve ručne pivare, pa sve do današnjih mini pivara.

Posetioci izložbe će saznati koje su to bile poznate beogradske pivnice u kojima se prevashodno konzumiralo pivo.

Isto tako, saznaće koje su to značajne ličnosti važne za razvoj, ne samo pivarske industrije, već i srpskog društva u celini, kao što su familije Vajfert i Bajloni.

Foto: Pixabay.com

Posetioci će, između ostalog, moći da vide ručni aparat za pečatiranje čepova burića Vajfertove pivare, kako izgleda zlatna medalja koju je osvojila Parna pivara "Ignjat Bajloni i sinovi" na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, staru vatrogasnu pumpu koja je korišćena u Vajfertovoj pivari za prevenciju od požara.

Moći će da pogledaju i korporativni dokumentarni film o BIP-u iz 1970. godine, televizijski prilog o prvom punjenju piva u limenke u SFRJ iz 1972. godine, kao i pivarski sitni mobilijar, nekoliko savremenih mini pivara i drugo.

#Izložba

#pivo

'