AKTUELNO

O pravima dece na bračnu i vanbračnu tekovinu svojih roditelja, govorio je adovkat Aleksandar Radivojević.

Pre svega prema moralnim i roditeljksim načelima sva deca imaju jednaka prava na imovinu svojih roditelja. Međutim, u Srbiji je jako čest slučaj da se roditelji odluče i naprave “selekciju”, pa neki od njih dobiju tu privilegiju da postanu “deca prvog reda”, tačnije da ih roditelji “nagrade” većinskim ili totalnim nasledestvom.

- Bračni drugovi jako često pokušavaju da neku decu stave ispred ostalih, i da neku liše prava koja im prema zakonu sleduju. Često se dešava da slučajevi parničnih postupaka upravo bude deoba imovine i nasledstva – objasnio je advokat Aleksandar Radivojević gostujući u Jutarnjem programu Pink televizije.

On objašnjava da uprkos tome svako dete, koje nije “dete prvog reda”, ima pravo bar na “nužni deo”.

- Ovaj deo podrazumeva zapravo da dete ima pravo na polovinu nasledstva od onoga što bi mu po pravilu pripalo, tačnije na četvrtinu nasledstva. To niko ne može da mu oduzme – objašnjava on, dodajući da roditelji baš iz tog razloga jako često prave Ugovor o doživotnom izdržavanju, kako bi na taj način osigurali svog naslednika.

- To je takođe moguće oboriti na sudu, ali tu je proces dokazivanja dosta zahtevniji. Onda se mora dokazati namera, tačnije da su roditelji to uradili namerno kako bi nekoga lišili nasledstva – objašnjava Radivojević.

J. Stanković

#Advokat

#Nasledstvo

#Roditelji

#deca

'