AKTUELNO

Građani Srbije bi sutra mogli da odahnu jer se sutra od sredine dana očekuje pojava vetra koja bi u većini mesta u zemlji mogla da otera maglu, a samim tim i smanji nivo zagađujućih ceštica u vazduhu.

"Vremenske prilike presudne su za zadržavanje čestica naročito u uslovima kada nema vetra, kao sada i kada je visok važdušni pritisak. To je uobičajena situacija i u takvim prilikama magla se zadržava, kao i nivo zagađućićih ceštica naročito u urbanim sredinama", objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je da je na jučerašnjem sastanku u Vladi Srbije postignut konsenzuz o tome da aerozagađenje ubuduće bude tretirano na najvišem nivou i da će biti uključeni svi važni resori-građevina, saobraćaj, energetika, zdravstvo, poljoprivreda...

Ističe da je dogovoreno da će se sistemski i strateški ulagati u dugotrajne mere koje daju rezultate, odnosno da će građanima subvencijama biti omogućeno da pređu na sistem gasifikacije čime bi se trajnije rešio problem zagađenja u gradovima poput Užica i Kosjerića koji tradicionalno imaju loš kvalitet vazduha.

Istovremeno će se raditi i na kratkotrajnim merama- biće podsticana moderniazacija saobraćaja odnosno stimulisana kupovina vozila koja manje zagađuju životnu sredinu.

Foto: Pixabay.com

U Srbiji su najveći izvor zagađenja individualna ložista, odnosno proizvodnja energije u termonergetskim postrojenjima i sabraćaj naročito u velikim gradovima.

Lekari savetuju da se izlazak napolje, naročito dece u ranim jutarnjim satima, u vreme saobraćajnog špica smanji na minimum budući da je koncentracija zagađujućih materija tada ujedno i najveća.

Dečiji pulmolog i alergolog, načelnik pulmologije u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, prof. Branimir Nestorović ističe da izduvni gasovi prodiru svuda i da ih je teško izbeći, ali bi trebalo redukovati izlaske napolje pogotovo sada tokom zimskih dana, ujutru, kada je najviše automobila na ulicama.

Dr Nestorović daje jednostavan savet kao zaštitu-nošenje vunenog šala.

"Maske i filteri nisu pokazale značajniju efikasnost, a vuneni šalovi apsorbuju velike količine vlage i kada se diše pravi se sloj vode i ona mnogo efikasnije filtrira dimove i čestice", rekao je Nestrović.Takođe savetuje pranje lica i ruku po ulasku u kuću, kao i da se izbegavanje provetravanje kuće u ranijim jutarnjim i večernjim satima.

"Građani bi trebalo da razumeju da nećemo umreti zbog zagađenja, problem nisu ovih nekoliko dana, aerozagađenje je nezgodno na duže staze, odnosno ako je mnogo dana u toku godine prisutno i onda je efekat veoma loš", rekao je Nestorović.

Foto: Pixabay.com

Takođe kaže da ne može da tvrdi da je usled aerozagađenja u čekaonicama više dece ovih dana, jer je u ovom periodu godine inače više respiratornih infekcija.

Svi koji imaju respiratorne probleme, astmu ili slične hronične bolesti treba redovno da uzimaju propisanu terapiju i da vode računa o tome da u ishrani bude zastupljeno što više voća i povrća.

"Voće i povrće su najbolja antizapaljenska terapija, a svima koji imaju priliku takođe savetujem da na nekoliko dana ili bar za vikend odu sa decom na neku od planina ili selo dok se zagađenje ne smanji", kaže profesor Nestorović.

Načelnik pedijatrije na VMA, pulmolog dr Ljiljana Lisov Gazivoda takođe savetuje da roditelji izbegavaju da izvode decu napolje posebno u periodima dana kada su koncentracije zagađujućih materija najveće.

Takođe ističe da ni u predškolskim ustanovama vaspitači ne bi trebalo da ih izvode napolje kada su vremenski uslovi ovakvi.Kako navodi, čekaonica u dečjem dispanzeru na VMA je puna i svakondveno ima dece kod koje su "proradili" respiratorni problemi, a koja inače pate od astme ili sličnih respiratornih hroničnih bolesti.

Dr Gazivoda savetuje uzimanje redovne terapije i javljanje lekaru ukoliko dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja.

#GAS MASKA

#Magla

#zagađenje vazduha

'