AKTUELNO

Mileta Pitulić na Gazivodama četvrti put prvi doplivao do Časnog krsta.

U ozbiljnoj konkurenciji i borbi sa hladnom vodom Mileta je uspeo da izađe kao pobednik i svojoj bogatoj kolekciji od tri Časna krsta i zlatnika sa likom ikone Bogojavljenja, pridodao je još jedan, ručno izrađen u duborezu.

„Bilo je izuzetno hladno, ali bi se zahvalio svima koji su učestvovali i na današnji ušli u ovu hladnu vodu. Mislim da je ove godine bilo najmasovnije i zato mi je i ova pobeda posebno draga jer je borba bila velika“, rekao je Pitulić.

Centralna manifestacija proslave Bogojavljenja i plivanje za Časni krst, koja se već devetu godinu zaredom održava na Gazivodskom jezeru, okupila je ove godine najveći broj učesnika, pa je u hladnu vodu ušlo više od 140 plivača. Pre samog čina plivanja, jezerom su odjekivali zvuci pesama o Kosovu, a iz grla plivača, ali i brojnih posmatrača čuli su i povici „Ne damo svetinje“ kao podrška Srbima u Crnoj Gori.

Foto: kosovo-online.com

Nakon molitvenih reči i pokropljenja osveštanom Bogojavljanskom vodicom episkop raško – prizrenski vladika Teodosija, blagoslovio je plivače i istakao da „se Bog ljudima javio kada je Sveti Protok i Preteča Jovan krštavao krštenjem pokajanja i ljude oslobodio greha“.

„Neka je blagosloven današnji praznik Bogojavljanje, blagosov Božiji da bude na svima koji učestvuju u plivanju. Da nam današnji praznik bude na spasenje i da nas Gospod osvešta i nas i naš narod i da nam podari i snage i ukrepi nas da budemo pripravni za carstvo božije, za njegovo sveto i nebesko carstvo“, rekao je vladika Teodosije uz pozdrav „Bog se javi“.

Među mnogobrojnim muškarcima, hrabrost su pokazale i tri devojke koje su zaplivale jezerom. Po prvi put, u plivanju za časni krst učestvovala je i ruskinja Julija Đerković, koja živi na Kosovu. Kaže da takvo iskustvo nije imala u rodnoj Rusiji, jer je osećala dozu straha od hladne vode.

Foto: kosovo-online.com

„Ovo mi je prvo plivanje u hladnoj vodi i prelepo je. Posebno je lepo zbog današnjeg praznika, gde imamo osećaj da nas bog čuva u toku plivanja. Ne plivamo mi sami, nego po blagoslovu. Molitva pre samog ulaska i onda sve ide lako“, rekla je Julija.

Drugu godinu za redom pliva i Milica Ristić koja je za razliku od prošle kada je samo ušla u vodi, ove godine isplivala čitavu deonicu.

„Ove godine sam isplivala do kraja i to je stvarno jedan neverovatan osećaj i posebno iskustvo“, rekla je Milica Ristić i rekla da će i naredne godine nastaviti ovu tradiciju.

Organizatori i ovogodišnjeg plivanja za Časni ksrt bili su Crkvena opština Dubokopotočka, Dom kulture “Stari Kolašin” i Kancelarija za Kosovo I Metohiju, koji su za sve učesnike obezbedili zahvalnice i bocu Dečanskog vina.

„Posebno smo zadovoljni činjenicom da je ove godine prijavljeno 140 plivača što je do sada neprevaziđeno, tako da se nadamo da ćemo u budućnosti sebi postavljati više ciljeve koje ćemo takođe ostvarivati“, rekla je direktor Doma kulture „Stari Kolašin“ Andrijana Živanović.

Foto: kosovo-online.com

Osim osoblja Doma zdravlja iz Zubinog Potoka i pripadnika Vatrogasne jedinice, za bezbednost učesnika bili su zaduženi i pripadnici Crvenog krsta, ronilački i spasilački timovi koji su iz čamaca nadgledali da sve prođe u najboljem redu.

U prisustvu velikog broja vernika, u crkvi Svetog Dimitrija u Severnoj Mitrovici, vladika Teodosije služio je svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao Bogojavljansku vodicu koju su vernici poneli kući.

#Mileta Pitulić

#Plivanje za časni krst

'