AKTUELNO

Zahvaljujući modernizovanom sistemu za paušalno oporezivanje preduzetnici od samog početka znaju kolika će im biti poreska obaveza za tekuću godinu, ali i za naredne tri godine, rečeno je danas na konferenciji "Modernizacija sistema paušalnog oporezivanja".

Na toj konferenciji , u "Laboratoriji dijaloga", predstavljeni su rezultati modernizacije sistema paušalnog oporezivanja i novi sistem za dostavu poreskih rešenja, u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Sistem oporezivanja paušalaca je reformisan i predstavlja zatvoren sistem elektronske uprave, budući da preduzetnik može da se registruje, započne poslovanje, dobije poresko rešenja i plati ga, a da ni jednom ne kroči u filijalu Poreske uprave, rekao je predsednik Nadžornog odbora NALED-a i direktor PwC Vladislav Cvetković.

Uredba o paušalnom oporezivanju stupila je na snagu u januaru i preduzetnicima paušalcima već su dostavljena elektronska rešenja o iznosu obaveza u poresko sanduče.

Prvi put je uvedena objektivna formula za obracun poreza i paušalci na portalu www.jpd.rs, mogu na indikativnom kalkulatoru, koji je razvio NALED u saradnji sa Poreskom upravom, da izracunaju poreske obaveze za četiri godine unapred.

Taj Kalkulator su preduzetnici i potencijalni preduzetnici koristili do sada oko 59.000 puta, dodao je Cvetković.

Objektivna formula za izračunavanje poreza sadrži jednu važnu novinu, a to je da se preduzetnicima koji zapošljavaju dodatne radnike poreska obaveza zbog toga neće povećavati, što je do sada bio slučaj.

Paušalci su, kako je rekao, dobili još jednu pogodnost koju nikada nisu imali, a to je ograničenje najvećeg mogućeg rasta poreske osnovice na najviše 10 odsto godišnje, što je takođe do 2023. godine.

Zahvaljujući tome uspostavljen je sistem oporezivanja paušalaca koji je bez presedana po pitanju transparentnosti formule za utvrđivanje poreza, predvidivosti ilakoće korišćenja, o čemu svedočio skoro 100.000 paušalaca koji su elektronskim putem već isporučena rešenja za 2020. godinu.

"Posebno smo zadovoljni jer je ovom reformom rešena jedna od važnih preporuka NALED-ove Sive knjige, koja datira još iz 2015. godine, kada smo zajedno s našim članovima reformu paušalnog oporezivanja istakli kao prioritet", naveo je Cvetković.

Oko 95.000 preduzetnika paušalaca dobili su rešenja o iznosu obaveze za poreze i doprinose za 2020, koja su im dostavljena u poresko sanduče preko aplikacije ePorezi. Rešenja je već preuzelo 24.000 paušalaca.

Zajedno sa poreskim rešenjem, u sanducetu su dobili i primere popunjenih uplatnica.

Rok za izmirenje obaveze za januar istice 15. februara.

Prvi korak za one koji još nisu preuzeli rešenja, jeste instalacija aplikacije sa sajta Poreske uprave i pribavljanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata.

Rešenje u ime preduzetnika može da preuzme knjigovođa ili druga osoba sa sertifikatom koju ovlaste putem PEP obrasca koji ce predati u nekoj od filijala Poreske upave.

Cvetković je ukazao na inovativnost novog sistema, jer se sve obavlja elektronski i nema više izrade i dostavljanja rešenja na papiru i mogucih kašnjenja.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković istakla je da je donošenje rešenja za preduzetnike paušalce u elektronskom obliku nastavak unapredenja elektronskih servisa Poreske uprave.

Takođe, uvođenjem novog sistema paušalnog oporezivanja znatno je pojednostavljena procedura i uneta dodatna vrednost u odnos između Poreske uprave i poreskih obveznika.

Marković je objasnila da paušalci mogu pristupiti poreskom sandučetu preko kvalifikovanom elektronskom sertifikatu, koji se dobija od pet tela: MUP-a, PKS, Pošte Srbije i dve kompanije.

Sve prijave iz papirnog oblika smo preveli u elektronski oblik, naglasila je Marković i dodala da se od decembra 2019. na elektronska uverenja više ne naplaćuju ni adminsitraivne takse.

Novoosnovani paušalci neće morati da podnose poresku prijavu i zahtev za paušalno oporezivanje, a poresko rešenje dobiće u roku od 48 sati, objasnila je ona.

Automatizacija paušalnog oporezivanja podržana je u okviru Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za medunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED i Republicki sekretarijat za javne politike.

Uz smanjenje poreza za početnike u biznisu, mlade od 30 i starije od 55, kao i za porodilje, trudnice, lica sa invaliditetom i stare zanate, reforma predviđa i manje birokratije pri registraciji.

Direktorka za demokratski i ekonomski razvoj USAID Šenli Pinćoti je rekla da je to ključna reforma i da je dobar primer inkluzivnog procesa pošto su bili uključeni i mnogi preduzetnici.

#kalkulator

#oporezivanje

#paušalci

'