AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući više od 40 dece sa Kosova i Metohije, učesnike projekta „Svim srcem za osmeh deteta“, koji Udruženje građana „Novi Sad“ organizuje po šesti put.

Projekatje osmišljen kao sedmodnevni boravak dece sa Kosova i Metohije kod svojihvršnjaka, odnosno dece domaćina iz Novog Sada, učenika OŠ „Svetozar Marković Toza“ i OŠ „Žarko Zrenjanin“.

Više od četrdesetoro dece boraviće u gradu od 26. januara do 2. februara, uzrasta su oko 13 godina, dolaze iz opština Peć i Štrpce, a prijemu su prisustvovali i njihovi domaćini, đaci novosadskih škola kod kojih su smešteni, saopšteno je iz gradske uprave Novog Sada.

„Akcija je usmerena ka tome da se deci koja žive u daleko težim uslovima od onih koje mi imamo ovde u Vojvodini i našem gradu, pokaže da nisu sama i da imaju drugare, svoje vršnjake i u drugim gradovima Srbije“, rekao je tom prilikom Vučević.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Istakao je da Grad Novi Sad misli na njih i pomaže im onoliko koliko je to moguće, ne samo, kako je rekao, nekim velikim i jakim parolama, nego drugarskim i bratskim odnosom.

„Danas je u Gradskoj kući oko pedeset mališana iz Štrpca, Goraždevca, iz Metohije u poseti svojim vršnjacima u Novom Sadu koji su im pružili smeštaj i gostoprimstvo. Uključena su deca iz dve novosadske škole, ali i deca koja idu u druge škole su se prijavila da budu domaćini“, rekao je gradonačelnik.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

To je, poručio je Vučević, zaista jedna lepa drugarska, vršnjačka priča koja ima jak intenzitet emocija u kontekstu, nažalost, okolnosti da je mesto na Kosovu i Metohiji, gde naša deca žive pretvoreno u svojevrsni geto u 21. veku, u sred Evrope.

Istakao je da oni tamo imaju potpuno druge uslove za odrastanje, a ovo je prilika da im bar ovih dana, rekao je Vučević, pokažemo da brinemo i mislimo o njima. Gradonačelnik je zahvalio organizatoria koji, kazao je, to uspešno rade godinama i izrazio nadu će se ta priča nastaviti.

„Novi Sad ima veliko srce i širom otvorena vrata za svu decu, a nadam se da će naši drugari i ove godine poneti samo lepe ustiske iz grada“, rekao je Vučević.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Direktor Osnovne škole „Staja Marković“ iz Štrpca Čedomir Nikolić rekao je da je došlo 44 dece, i to 30 iz Štrpca i 14 iz Goraždevca, kao i šest njihovih nastavnika.

Nikolić je rekao da su njihovi opšti utisci predivni i da su građani Novog Sada jako gostoprimljivi, a učenici zadovoljni i srećni.

„Naša deca na Kosovu i Metohiji nemaju potpunu slobodu i retke su prilike da se druže sa vršnjacima, da mogu slobodno da šetaju ulicom i da putuju, tako da ove posete mnogo znače. Nadam se da će Novi Sad biti primer drugim opštinama da što češće pozivaju našu decu da borave kod njih, a sa druge strane, pošto se u Štrpcu nalazi Brezovica, skijaški centar, imamo želju da i deca iz Novog Sada dođu kod nas da se zajedno družimo“, rekao je Nikolić.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Aktivnosti u okviru projekta „Svim srcem za osmeh deteta“ obuhvataju nastavne i vannastavne sadržaje u školama domaćina, posetu kulturno-istorijskim znamenitostima Novog Sada, Sremskih Karlovaca i Fruške gore, bavljenje raznovrsnim sportskim aktivnostima, kao i druge sadržaje zabavnog karaktera. Kako je naglasio predsednik Udruženja građana „Novi Sad“ Goran Bajšanski, cilj projekta je da se kroz svakodnevne aktivnosti i druženje, deca rasterete i makar povremeno oslobode ružnih slika koje za njih nosi svakodnevica i koje su već duži vremenski period sastavni deo njihovog života.

#Kosovo

#Milos Vučević

#Novi Sad

#deca

'