AKTUELNO

Pored oslobađanja plaćanja poreza na poljoprivredno i šumsko zemljište i drugih finansijskih obaveza, odbornici Skupštine grada Jagodine danas su doneli odluku i o subvencionisanju kamate na kredite poljoprivrednih gazdinstava.

Sednici je predsedavao predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma, a ova tačka dnevnog reda, kao i ostalih osam, usvojena je jednoglasno i bez diskusije.

Odluka je namenjena razvoju registrovanih, komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava u 2020. godini, a kamate se subvencionišu na kredite namenjene razvoju poljoprivrednih gazdinstava, stoji u odluci.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Sredstva od dva miliona dinara su obezbeđena u budžetu grada i njima će se subvencionisati kamate na kredite za nabavku obrtnih sredstava u koje spadaju: repromaterijal, sredstva za zaštitu bilja, kupovina stoke... i nabavku priključnih mašina i opreme radi unapređenja procesa proizvodnje, uključujući i polovne mašine i opremu, navodi se u obrazloženju odluke.

"Registrovano poljoprivredno domaćinstvo može ostvariti pravo na subvencionisanje kamate za samo jedan kredit koji isplaćuje u dinarima i koji ne može biti veći od jedan miliona dinara u toku jedne godine", navodi se.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Odbornici su ovlastili gradonačelnika Jagodine Ratka Stevanovića da raspiše javni poziv za prikupljanje ponuda poslovnih banaka za kratkoročno kreditiranje registrovanih komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji grada, uz učešće grada u subvencionisanju kamata na kredite.

Odluka je doneta na osnovu Zakona o posticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a subvencija kamata od strane lokalne samouprave je "vrsta posticaja kojom se poljoprivrednim domaćinstvima omogućava lakši pristup korišćenju kredita".

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Na teritoriji Jagodine, prema poslednjem popisu poljoprivrede, ima 6.358 poljoprivrednih domaćinstava.

Uz oslobađanje poreza na poljoprivredno i šumsko zemljište, poljoprivrednici Jagodine ne plaćaju zakup tezgi za prodaju poljoprivrednih proizvoda na zelenoj pijaci, ne placahu korišćenje hale za prodaju mlečnih poljoprivrednih proizvoda, koja je klimatizovana i vrhunski opemljena rashaladnim vetrinama.

Poljoprivrednici u hali imaju i televizor.

Imaju besplatne overe izvoda iz matične evidencije za stočare, radi ostavarivanja subvencija za kvalitetna umatičena priplodna grla, a kreditna podrška i subvencionisanje kamate na kredite je još jedna u nizu olakšica koju imaju poljoprivrednici Jagodine, rekao je Stevanović novinarima posle sednice.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

#Jagodina

'