AKTUELNO

Vikend u Srbiji obeležilo je natprosečno toplo vreme, a već u sredu nas čekaju temperature oko nule.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović rekao je za TV Pink da će februar u Srbiji biti natprosečno topao, ali da će dolaziti i do pada temperature.

- Gledajući razvoj vremena izvan evropskog kontinenta, nema nagoveštaja promene vremena u smislu jačih snežnih padavina. U februaru mesecu u većini dana biće natprosečno toplo, biće povremeno, tri do pet dana, kraćih zahlađenja, naoblačenja sa kišom, na planinama sa snegom. Snega može biti i u nižim predelima, ali bez većih količina – rekao je Todorović.

Foto: RHMZ

Kako dodaje, 5. i 6. februara biće malo snega i u Beogradu, ali će se najverovatnije zabeleti samo travnjaci.

Odgovarajući na pitanje da li topla zima znači kišno leto Todorović kaže da je to nemoguće unapred predvideti jer je igra prirode sasvim drugačija.

Foto: TV Pink Printscreen

Todorović je, govoreći o visokim temperaturama koje su obeležile vikend, rekao da su to ekstremi na polju temperature i da su i ranije zabeležene visoke temperature u ovom periodu.

- Podaci od prvog i drugog februara, bili su najniže vrednosti u mesecu februaru i zbog toga je logično da se posle nekoliko decenija obore takvi rekordi. Pre svega, mislim na područje Beograda – kazao je Todorović.

Foto: RHMZ

Kako dodaje, u februaru je najviša zabeležena temperatura 24,5 stepeni i ona je zabeležena davne 1899. godine.

Govoreći o tome da li su ovakve temperature pokazatelj da dolazi do ozbiljnijih klimatskih promena Todorović kaže da same epizode ne govore o nekoj ozbiljnoj promeni klime i da je potrebno posmatrati neki duži period da bi se nešto zaključilo.

- Poslednjih stotinak godina postoji blagi porast temperature u svetu, pa i u našem regionu. Međutim, te promene nisu toliko značajne. U nekim decenijama postoji blagi porast, a zatim blagi pad temperature. Što se tiče Beograda, poslednjih godina porast je negde oko stepen i po, ali veći deo tog uticaja je čovekov doprinos – naveo je Todorović i dodao da je taj doprinos razvijanje dela grada gde se nalazi merno mesto, uticaj grejanja i saobraćaja.

#Beograd

#Srbija

#Vremenska prognoza

'