AKTUELNO

Na karantinskom brodu "Diamond Princess" vrlo brzo se umnožavaju slučajevi koronavirusa, a oko 2.500 putnika živi u izolaciji.

Za sada je registrovano 140 zaraženih od ovog virusa, a na brodu je 14 državljana Srbije. Na svu sreću, niko od njih nije oboleo i pridržavaju se svih preporučenih mera kako bi ostali zdravi.

Dalibor Vučetić, koji je desetak godina radio na prekookeanskim brodovima, kaže da za slučajeve poput koronavirusa nije postojala nikakva obuka. Prema njegovim informacijama, Srbi koji su na kruzeru kod japanske obale, zatvoreni su u karantinima i maksimalno izbegavaju kontakt.

Foto: TV Pink Printscreen

- Koliko sam čuo, gosti ne smeju da izlaze po hranu, već im se ona dostavlja u kabinama. Budući da imaju struju, pa samim tim i internet, imaju i informaciju o tome da se broj obolelih utrostručio i da postoje teorije da se koronavirus može preneti vazduhom, kroz ventilaciju. Ovo može izazvati strah i paniku kod njih – kaže Vučetić za Pink. 

Dodaje da se situacija menja iz dana u dan, tako da ni oni koji su na brodu ne znaju šta se tačno dešava. Putnicima je saopšteno da će biti u karantinu do 19. Februara, a dotad se sa broda iskrcavaju oni putnici kojima je dijagnostikovan koronavirus, i to oni teži slučajevi. Oni se šalju u bolnice na dalje analize i lečenja. 

Foto: TV Pink Printscreen

Obuka koja se podrazumeva pre rada na kruzeru, kako kaže Vučetić, podseća na obuku za vojsku. Ipak, kada se desi nešto nepredviđeno, poput koronavirusa, nijedna obuka nije dovoljna i adekvatna.

#Dalibor Vučetić

#Kruzer

#Novo jutro

#koronavirus

'