AKTUELNO

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović danas je u Novom Pazaru dodelila zaposlenima u preduzeću “Novi Pazar – put” novoustanovljeno priznanje u okviru kampanje “Ljudi, budimo ljudi”.

Priznanje im je dodeljeno za humanost i nesebičan rad jer su u olujnoj noći pre desetak dana, kakva se ne pamti u toj regiji, iz zavejanih automobila na magistralnom putu Novi Pazar – Sjenica, u mestu Brnjica, žrtvovali svoje živote kako bi iz smetova visokih i do pet metara spasavali decu, trudnice, bolesne i stare evakuisali ljude.

- Neizmerno sam zadovoljna da su dobitnici prvog priznanja za heroje meseca baš zaposleni u ovom preduzeću. Nesebičan trud, žrtvovanje i herojstvo ovih ljudi koji su rizikovali svoje živote da bi spasili živote drugih ljudi, na najbolji način promovišu vrednosti za koje se i mi u društvu zalažemo, a to su međusobno uvažavanje, empatija, solidarnost i pomoć kada je nekome to potrebno”, rekla je Paunović.

Paunović je navela da se kampanja „Ljudi, budimo ljudi“ sprovodi tokom 2020. godine i da će se svakog meseca birati heroj meseca, dodajući da kampanja ima za cilj da se zahvalimo humanim ljudima – herojima našeg društva, da promovišemo vrednosti u srpskom društvu kao što su poštenje, rad, međusobno poštovanje, međugeneracijska solidarnost, i da se te vrednosti itekako cene u našoj zemlji.

Foto: Kancelarija za ljudska i manjinska prava

Grad Novi Pazar nagradio je novčano i zahvalnicama putare ovog preduzeća, čime su kao lokalna samouprava dali doprinos kampanji koju sprovodi Vlada Srbije.

Heroj regije i preduzeća “Novi Pazar – put” je mašinista Mirsad Šehović. O njegovom podvigu govori se u čitavoj zemlji, heroj koji je u ledenoj noći sate provodio u spasavanju ljudi, rizikujući svoj život spasio je na desetine drugih života.

Podsetimo, protekle nedelje jak vetar i sneg koji je na području Sjeničko-pešterske visoravni za noć napadao preko jednog metra potpuno je od sveta odsekao taj deo Sandžaka.

Saobraćaj na magistralnom putu Novi Pazar – Sjenica bio je gotovo dva dana u prekidu zbog snežnih nanosa visokih i do pet metara, velikog broja zavejanih automobila na tom putnom pravcu i složenih vremenskih prilika. U smetovima se našlo oko 70 vozila, iz njih su gotovo trinaest sati putari i spasioci evakuisali trudnice, decu, bebu staru svega nekoliko dana, stare i bolesne.

#Kancelarija za ljudska i manjinska prava

#Suzana Paunović

'