AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović rekao je danas da je Savet za nacionalnu bezbednost poslednjih nekoliko godina napravio veliki iskorak i da je dobro predviđao potencijalne krize.

Stefanović je, tokom predavanja polaznicima 63. klase generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, istakao da je ponosan na ono što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Savet za nacionalnu bezbednost, kojim rukovodi, uradili u prethodnih nekoliko godina u smislu predviđanja izazova u bezbednosnom, ali i ekonomskom smislu.

- Bezbednost nije samo odsustvo nebezbednosti. Ona znači i da imamo dovolјno novca u novčaniku, jer tamo gde imate siromaštvo, tamo se generiše i veliki broj kriza - rekao je ministar, tokom predavanja koje je bilo posvećeno radu Saveta za nacionalnu bezbednost i Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Stefanović, koji je i sekretar Saveta i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, osvrnuo se i na klјučnu ulogu Saveta za nacionalnu bezbednost, kao i šta su mere koje država preduzima i šta je odgovor Republike Srbije u smislu korišćenja svih delova sistema bezbednosti.

Foto: MUP Republike Srbije

- Klјučna aktivnost Saveta je da prati dešavanja u našem regionu, Evropi i svetu i da nam ukaže šta nas u narednim godinama očekuje, kako bismo bili spremni - objasnio je ministar.

Tokom drugog dela predavanja, koje je bilo posvećeno izazovima u radu Ministarstva unutrašnjih poslova i odnosima sa Ministarstvom odbrane, Stefanović je istakao da smatra da je pronađen dobar modalitet da saradnja policije i vojske bude što bolјa.

- Bez bliske saradnje ne možemo da govorimo ni o Strategiji nacionalne bezbednosti, a ni o Strategiji odbrane. Ove strategije, koje smo nedavno usvojili, nam u širem smislu daju odgovore šta naši sistemi bezbednosti treba da rade, šta treba da bude njihovo težište u radu, šta su naši zadaci, a šta najveći izazovi - istakao je Stefanović.

Foto: MUP Republike Srbije

On je podsetio i na saradnju policije i vojske tokom poplava 2014. godine kada se videlo, kako je rekao, da bliska saradnja daje rezultate.

- U cilјu praćenja migrantske krize uspostavili smo saradnju i 2016. godine kada je napravlјena Komanda zajedničkih snaga za obezbeđivanje državne granice, jer policija nije imala dovolјno kapaciteta da to sam uradi, zbog obalјanja drugih redovnih zadataka - podsetio je Stefanović.

On se osvrnuo i na više od 30 zajedničkih vežbi koje su policija i vojska izvele prethodnih godina.

- Obavili smo veliki broj zajedničkih vežbi različitog karaktera, koje su imale za cilј da pokažu spremnost, obučenost i uigranost jedinica policije i vojske. Zajednička vežba „Čelik“, koju smo imali 2017. godine, pokazala je dobre operativne sposobnosti i kako bi izgledalo sadejstvo u nekim slučajevima. Meni je jedna od najdražih bila vežba „Vek pobednika“ 2018. godine, jer je bila najrealnije predstavlјena - poručio je Stefanović.

#Nebojša Stefanović

'