AKTUELNO

Italijanska policija sprečila je pokušaj otmice dečaka Jovana Šulera (8) iz Beograda, koga je otac, američki marinac, pokušao tajno da prebaci u Ameriku bez saglasnosti majke Marine Gajić.

- Incident se dogodio pretprošle godine na aerodromu "Marko Polo" kod Venecije, kada je Dejmon Vord Šuler pokušao na prevaru i bez mog znanja da našeg osmogodišnjeg sina iz Italije prebaci u SAD. Samo zahvaljujući italijanskom sudu i policiji to nije uspeo da uradi - kaže Marina Gajić, koja je pred italijanskim pravosuđem pokrenula postupak za dobijanje starateljstva.

Ona dodaje da i dalje strepi jer je pitanje trenutka kad će njen još zakoniti muž smisliti novu podlost i odvesti dete u SAD.

- To bi mi bila ogromna poteškoća u ovoj lavovskoj borbi da vratim dete u Srbiju - apeluje Marina.

Marini Gajić Šuler (41) koja je američka državljanka, bivši muž, američki marinac Dejmon Vord Šuler (47) u avgustu prošle godine je oteo njihovog sina Jovana (8) i odveo ga u Italiju.

Dete od tada živi sa ocem i maćehom u NATO bazi "Karlo Ederli" u Vićenci. Sve do prošlog četvrtka, kada je sud u Vićenci naredio Dejmonu da hitno omogući Marini susret sa sinom, otac Jovanu nije davao da vidi majku.

- Rešena sam da se bez deteta ne vraćam kući. Angažovala sam drugog advokata, prvi je zbog pretnji mog supruga odustao, stavila sam na kocku sve i krenula od vrata do vrata svih relevantnih institucija ne samo u Vićenci, nego i u celoj Italiji. Iako su mi u novembru, kada sam takođe bila u Italiji, svi rekli da mi ne mogu pomoći jer je moj suprug, kao pripadnik NATO, izuzet od bilo kakvog zakona, sada se ispostavilo da i "iznad popa imap pop" - priča Marina.

Ona spominje da je za kratko vreme već uspela da izdejstvuje zabranu da otac odvede dete u Ameriku, ali i da joj pred sudom u Vićenci sledi borba za starateljstvo nad detetom.

- Sud u Vićenci je, posle grčevite borbe mog advokata, ovog puta zabranio mom zakonitom suprugu da vodi Jovana u Ameriku, što je on nameravao. Prošle nedelje smo imali prvi susret pred sudom kako bi mi se omogućilo da viđam dete. Suprug je dobio naređenje da Jovanu istog popodneva organizuje susret sa mnom. Tri sata sam provela sa detetom, ali nije me ostavljao nasamo sa njim. Nisam mogla sa detetom ni da porazgovaram, ali smo oboje bili srećni što se vidimo. Naredno ročište nam je sredinom marta – kaže Marina.

Podsetimo, Marina je sina Jovana dobila u deset godina dugom braku sa američkim marincem. On je prošle godine napao Marinu i sa detetom napustio u Srbiju.

#Dete

#Italija

#Otmica

'