AKTUELNO

Apsolutno nema mesta za paniku, koja počinje da se širi zbog novog koronavirusa, poručio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je istakao da je situacija u Srbiji daleko od alarmantne.

Lončar je objasnio da u ovom momentu, prema najnovijim podacima, u Americi ima 26 miliona obolelih od sezonskog gripa, a od toga 14.000 umrlih, dok se zaraženi novim koronavirusom u 98 odsto slucajeva izleče bez ikakvih posledica.

-Problem imaju samo stariji muškarci koji imaju još neka dodatna oboljenja. Kod mladih ljudi, srednjih godina i dece virus prođe i da ne znaju da su imali koronavirus - rekao je Lončar.

To, naglasio je, ne znači da će se nadležni opustiti.

-Sve mere koje preduzimamo, radimo da bismo se spremili da odradimo ono što struka nalaže. Iz tog razloga su naši svakodnevni sastanci i konsultacije sa strukom, Svetskom zdravstvenom organizacijom i ljudima koji imaju iskustva - rekao je Loncar.

Upozorava da ne može država umesto građana da pere ruke ili izbegava odlazak u zatvorene prostore gde ima puno ljudi.

-Mi se bacamo na globalnu politiku, na teorije zavere, ali nećemo da krenemo od sebe, da kažemo šta mi treba konkretno da uradimo u osvom slucaju. Država radi svoj deo posla, ali molim građane da odrade ono što je zbog njih, zbog sebe i svoje dece - ističe Lončar.

Ministar je naglasio da se kontrolišu ljudi koji dolaze iz Kine, kao i građani koji se vraćaju iz Italije.

-Postoje različiti algoritmi koje morate da ispoštujete. Tačno znate, kada se te stvari ukrste, ko je interesantan, a ko ne. Nemojte da očekujemo da će neko nekoga da juri da ga pregleda. Stvar je da vidimo šta mi možemo da uradimo - kaže Loncar.

Apeluje na građane da ne idu bez preke potrebe u područja gde ima gripa.

-Ako ste već bili, bar budite toliko odgovorni, pa ispoštujte mere koje preporucujemo. Javite se najbližem Zavodu za javno zdravlje, recite da ste bili i ako imate simptome. Izbegavajte kontakt sa ljudima. Nemojte ići sa gomilom ljudi, a ne znate da li ste dobili virus ili ne. Možda vama ne bude ništa, ali možda kod neke strarije osobe dođe do posledica - objašnjava Lončar.

Apeluje i na medije da ne šire dezinformacije i lažne vesti.

-Ne može niko da garantuje da virus neće doći u Srbiju ili da će doći danas, sutra, prekosutra... Ali, sve ostalo zavisi od nas. Apsolutno smo spremni, ali dosta toga zavisi od reakcije - zaključio je Lončar

#Zlatibor Lončar

#koronavirus

'