AKTUELNO

Srpski lekari su se susretali sa brojnim epidemijama i sa svakom se uspešno izborili zahvaljujući stručnosti, iskustvu, odličnoj organizaciji i još boljem programu, zato nema mesta za strah i nervozu, tvrde stručnjaci.

U Srbiji do sada nisu registrovani slučajevi obolelih od korona virusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Do 1. marta, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je 36 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja - boravak na području intenzivne transmisije virusa i prisustvo simptoma infekcije disajnihputeva, a uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi korona virus.  

Foto: Tanjug/Rade Prelić

U svetu je infekcija proširena, a u Srbiji se radi kao da je ima, kaže dr Mijomir Pelemiš, infektolog. Činjenica je, dodaje, da je smrtnost od ove bolesti niska, ali se o koronavirusu piše mnogo, sa činjenicama ili bez njih. 

- Važno je dobro informisati građanstvo i zdravsrtvene radnike. Ne treba širiti nervozu i strah, i mediji ne treba da su zlonamerni, što je neretko slučaj. Imamo veliko iskustvo sa različitim epidemijama i ovo nije prvi put da se javi ova ozbiljna infekcija u svetu – kaže Pelemiš. 

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća na malariju, sidu, SARS, ebolu... Kaže da ni za vreme epidemije variole vere 1972. nije bilo tolikog širenja nervoze i straha, koliko toga ima danas. 

- Mislim da su ovaj strah proizveli zlonamerni ljudi, ali zdravstveni sistem Srbije ima iskustvo sa poslednjom epidemijom, sa epidemijom svinjskog gripa iz 2009. godine. Tada smo najviše naučili i stekli neprocenjivo iskustvo – kaže dr Pepemiš.

Naš zdravstveni sistem poseduje odlične kadrovske mogućnosti i mnogo iskustva i svakako da može da se odupre kaže za „Novo jutro“ dr Branislav Tiodorović, epidemiolog iz Niša.

- Imamo odlične zdravstvene radnike u sistemu, imamo i program koji je napravljen još za vreme ptičjeg gripa 2005. godine, i sve smo na vreme pripremili i obezbedili za vreme pandemije svinjskog gripa. Bili smo među prvih pet zemalja u Evropi koje su imale ovakav program, a koji je na svedskom nivou – kaže dr Tiodorović.

- Mi smo, što se tiče priprema, u toku sa svime. Prošli smo sve epidemije i znamo šta treba da radimo – kaže doktor. Dodaje da je svaka epidemija, ne samo zdravstveni problem, već i socijalni, psihološki, kao i ekonomski i politički.

Foto: TV Pink Printscreen

Iz ovog razloga ne sme biti panike, u kojoj se, kako kaže doktor, ne može obezbediti efikasnost, organizovanost i dobar način rešavanja problema. 

- Ceo sistem je spreman za prvi, eventualni susret sa koronavirusom. Kao što se zna, bilo je preko 32 testiranih i svi su dosad negativni. Moramo biti svesni da smo deo svetskog poretka, da smo deo onoga što se dešava u prometu roba i ljudi, pa se tako prvi oboleli može desiti već danas – kaže dr Tiodorović. 

#Branislav Tiodorović

#Dr Mijomir Pelemiš

#Novo jutro

#koronavirus

'