AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sa saradnicima sastao se danas sa zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem kako bi razgovarali o unapređenju saradnje u vezi sa aktuelnim pitanjima u oblasti socijalne zaštite.

Ministar Đorđević i zaštitnik građana Pašalić istakli su neophodnost saradnje državnih institucija u različitim oblastima, kao i potrebu unapređenja budućeg zajedničkog rada u cilju zaštite prava svih građana u Republici Srbiji.

Stoga je ministar Đorđević inicirao razgovor sa zaštitnikom građana Pašalićem kako bi ga informisao o dosadašnjim preduzetim merama, a posebno je bilo reči o onim merama koje su sprovedene nakon nedavne pogibije radnika na gradilištu.

„Inspektorat za rad sve svoje aktivnosti obavlja u skladu sa zakonom, vrši kontinuirano vanredne i redovne inspekcijske nadzore kako bi svi radnici u Srbiji bili bezbedni i ostvarili sva prava koja im pripadaju. Međutim, da bi mere koje preduzimaju inspektori rada imale puni efekat na dosledniju primenu propisa u oblasti radnih odnosa i bezbednosti na radu, naročito na primenu preventivnih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i smanjenje broja povreda na radu, moraju i drugi nadležni organi, kao što su sudovi i tužilaštva, da preduzimaju odgovarajuće mere u domenu svojih nadležnosti“, rekao je Đorđević.

Ovom prilikom, v.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović rekao je da je možda najveći problem zastarevanje predmeta.

„U toku 2017. godine čak 47 odsto, a 2018. i 2019. godine 42 odsto predmeta, koje je Inspektorat uputio sudovima i tužilaštvu na dalje postupanje, je zastarelo“, istakao je Đurović.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić istakao je da je cilj rada njegove institucije da se problemi sa kojima se građani Srbije susreću, rešavaju na najefikasniji način i izrazio očekivanja da će se u narednom periodu uspostaviti bolja saradnja dva organa.

„U cilju zaštite i unapređenja ljudskih i manjinskih prava, ali i efikasnijeg rada dva organa, potrebno je uspostaviti kontakt osobe u Zaštitniku građana (na nivou zamenika zaštitnika građana) i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kako bi problemi građana sa kojima se svakodnevno susrećemo rešili u najkraćem mogućem roku i bez prevelikih birokratskih procedura“, naglasio je Pašalić.

Takođe, Đorđević i Pašalić su se dogovorili da u utorak zajedno posete Dom za odrasla invalidna lica u Zemunu, kako bi se lično uverili u kakvim uslovima žive korisnici ove ustanove.

#Ministarstvo za rad | boračka i socijalna pitanja

#Zoran Đorđević

'