AKTUELNO

Kuburović je ukazala da Zakon deluje dvojako i ima i preventivnu i represivnu ulogu i dodala da na primer hitne mere podrazumevaju i da policajac sada ima ovlašćenje da nasilnika udalji na 48 sati iz kuće, a sud može da odredi udaljavanje od žrtve i na 30 dana.

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da su u toku pripreme za potpunu implementaciju Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji pokazuje nultu toleranciju prema svakom obliku nasilja u porodici.

Taj Zakon uvodi novine koje do sada pravni sistem u Srbiji nije poznavao i što je najbitnije pokazuje nultu toleranciju prema nasilju u porodici i veliku pažnju posvećuje žrtvama, rekla je Kuburović u Užicu na tribinu posvećenoj sprečavanju nasilja u porodici koju je organizovala SNS.

Kako je podvukla najveća novina koju Zakon predviđa je uvođenje hitnih mera, pre svih da se nasilnik udalji iz stana ili kuće i zabrani svaki oblik komunikacije sa žrtvom upravo kako bi se na taj način žrtva zaštitila i osnažila i kako bi dobila dovoljno prostora da se osamostali za dalji napredak.

Ona je ukazala i da su pored tih mera velike novine i u oblasti koordinacije državnih organa, koja u dosadašnjim zakonima koji su se bavili tim problemom nije postojala, i saradnja unutar resora koja se predviđa što je jedan od ključnih faktora koji treba da da efekte - "smanji crnu statistiku i poveća individualnu odgovornost svakog pojedinca koji učestvuje u promeni zakona".

Kuburović je naglasila da je Vlada Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, prepoznala taj problem i odvažno krenula u pronalaženje sistemskog rešenja, u cilju smanjenja broja slučajeva nasilja u porodici i žrtava porodičnog nasilja.

Kuburović je ukazala i da Zakon deluje dvojako i ima i preventivnu i represivnu ulogu i dodala da na primer hitne mere podrazumevaju i da policajac sada ima ovlašćenje da nasilnika udalji na 48 sati iz kuće, a sud može da odredi udaljavanje od žrtve i na 30 dana.

- Jedan od vrlo važnih segmenata ovog zakona je to što će se za svaku žrtvu nasilja sačinjavati program zaštite - istakla je Kuburović.

Kuburović je ukazala na potrebu kontinuiteta sprovodenja započetih reformi i daljem napredovanju zemlje, ka uređenom društvu i pozvala građane Srbije da izađu na predsedničke izbore, i glasaju za Aleksandra Vučića, jer će se time, podvukla je, taj kontinuitet obezbediti.

#Aleksandar Vučić

#Nela Kuburović

#Porodično nasilje

#Zakon

'