AKTUELNO

Muškarac (43) iz Subotice prvi je pacijent u Srbiji kod koga je dokazano prisustvo koronavirusa, potvrdio je danas na konferenciji za novinare ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je obraćajući se medijima rekao da se desila očekivana stvar i da Srbija ima prvi pozitivan slučaj koronavirusa.

-Obećali smo da ćemo biti krajnje transparentni i da ćemo praktivvno u nultnom vremenu obaveštavati javnost. Desila se stvar koju smo očekivali, što je bilo relano i pitanje sata kada će se destiti, a to je da imamo prvi pozitivan slučaj korona virusa - rekao je Lončar.

Foto: TV Pink Printscreen

Lončar kaže da se radi o čoveku koji je u više navrata boravio u Budimpešti gde mu živi sestra, koja koja je imala respiratorne tegobe i temepraturu i sve znake koji su slični koronavirusu.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada se on vratio u Srbiju osetio je tegobe i bio je odgovoran i samoizolovao se i poslao decu na selo, tako da je ostao samo suprugom koja mu je donosila hranu.

- Posumnjalo se na koronavirus, urađene su analize, stiglo je pre sat vremena da je pozitivan, on je u izolaciji u Subotici - rekao je Lončar i dodao je da su uzete analize svih osoba koje su bile u kontaktu sa njegovom porodicom i sa njim.

Ministar zdravlja kaže da su službe već uzele nalaze svih osoba koje su sa njim bile u kontaktu i toku dana se očekuju rezultati tih analiza.

-Njegova supruga i deca se dobro osećaju i niko nema ozbiljnije zdravstvene tegobe - rekao je Lončar.

Ministar je rekao da je maksimalno urađeno sve što je bilo potrebno i zahvalio svim službama na dobro obavljenom poslu, naglasivši da nadležni, kao što su i obećali, o svemu obaveštavaju javnost.

Kako je dodao, nema mesta panici.

Nema mesta panici, imamo razrađen plan

Lončar je istakao, nakon što je registrovan prvi slučaj korona virusa u Srbiju, da nema mesta za paniku i strah, i da su nadležni razradili sve moguće scenarije. -Imali smo priču od nekih neodgovornih da nećemo nigde moći da zbrinemo nijednog pacijenta, osim u Beogradu na Infektivnoj klinici. Ali, ne možete više da odgovarate neodgovornim ljudima kojima nije stalo ni do čega osim da unesu paniku. Nećemo da se bavimo time - rekao je Lončar na vanrednoj pres konferenciji. Kako je rekao, pacijent je otkriven, adekvatno je zbrinut i leči se u Subotici. -Ako je pitanje da li će virusa biti u Beogradu... Imamo razrađen plan, šta sa jednim, troje, pet, sedam... pacijenata, gde će biti smešteni, lečeni, po kom principu i za Beograd i za druga mesta - istakao je Lončar. Nije, dodaje, korektno da se ulazi u detalje, jer to konkretno ljudima ne znači ništa, već je važno da sistem zbrine one za koje bude potrebe, što će i učiniti.

On je dodao da je bilo "pitanje sata" kad će se virus registrovati u kod nas, jer je nerealno da se pomisli da postoji neka zemlja bez korona virusa, jer je to globalni problem, već je samo pitanje da li će biti registrovan.

Ministar je naveo da će sve donete mere nastaviti da se sprovode, i apelovao na građane da ih se pridržavaju, a posebno muškarce starije od 75 godina, koji imaju neke hronične tegobe, da manje odlaze u zatvorene prostorije, sa više ljudi...

- Srbija je apsolutno spremna, sve što struka nalaže, mi ćemo odraditi i nema razloga za paniku - ponovio je Lončar.

Kon: Zdravstveni radnici da se pridržavaju procedura

Foto: TV Pink Printscreen

Epidemiolg Pregrad Kon poručio je danas, nakon potvrde da je u Srbiji registrovana prva osoba obolela od COVID19, da je važno da se zdravstveni radnici pripreme za uslove rada u posebnim okolnostima i koriste zaštititnu opremu u skladu sa procedurama.Kon je istakao da je bitno što je otkriven prvi slučaj, da jeste u pitanju nova situacija, ali koja je bila očekivana te da su nadležne službe spremne.

-To jeste nova situacija, ali je potpuno je očekivana - rekao je Kon i naveo da je njegovo uverenje bilo da će prvi slučaj biti registrovan u Beogradu kao najvećem gradu u Srbiji, ali da se pokazalo da je prvi registrovani iz Subotice.

Govoreći o lečenju, Kon je poručio da svi zdravstveni radnici treba da se pripreme za rad u izlolaciji u smislu da se koristi zaštitna oprema kako bi zaštitili sebe.Podsetio je na slučajeve oboljevanja zdravstvenih radnika u svetu kada je bio aktuelan virus ebole.Ukazuje da će u Srbiji u narednom periodu biti daleko veće angažovanje epidemiološke službe.

-Ići će se do detalja. Ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženim će biti u karantinu i biće pod nadžorom - rekao je Kon i naveo da te osobe ne mogu da idu na posao kao i da deca neće moći da idu u školu.

Može se očekivati u narednom periodu, kaže, da se pojave drugi slučajevi u drugim mestima, pogotovo u glavnom gradu. Poručuje građanima da se život nastavlja kao i do sada i da nema nikakve promene, a ukazuje da će pojedini delovi zadravstvenog sistema, kako je rekao, biti žestoko opterećeni.

Kon je objasnio da se oboleli iz Subotice sam javio nadležnim službama kada je posumnjao da je imao kontakt sa zaraženim u Mađarskoj. Nakon toga, oboleli je, kako je objasnio Kon, preduzeo sve ono što je procedurama predviđeno.

Pelemiš: Građani ne treba da se plaše, zdravstveni sistem spreman

Nekadašnji direktor Infektivne klinike Klinickog centra u Beogradu, profesor Mijomir Pelemiš rekao je da građani ne treba da se plaše i da se moglo očekivati da će se koronavirus pojaviti i kod nas.

On je na konferenciji za novinare rekao da je zdravstveni sistem Srbije u potpunosti spreman da ukazze pomoch i adekvatno zbrine obolele.

-Zdravstveni sistem je spreman da ukaže pomoć obolelima i važno je i da su građani svesni problema koji može nastati, a opet je sve to rezultat rada svih posebno radne grupe, da je sve dobro bilo organizovano i da se nadžor kada je u pitanju ovaj virus nastavlja - rekao je Pelemiš.

Naveo je da je prvi slučaj na vreme otkriven i da se pacijent dobro oseća te da je važno da ne dođe do panike u javnosti. On je kazao da nema razloga da se građani zatvaraju i budu u izolaciji.

-Ništa se ne menja, mi smo i do sada radili ka da je bolest već tu. Imamo sreću što današnji infektolozi već imaju iskustvo sa različitim epidemijama, zdravstveni sistem funkciononiše dobro, postoji mogućost da bude i više bolesnika, ali važno je da su svi kapaciteti spremni - rekao je Pelemiš.

#Srbija

#Subotica

#korona virus

'