AKTUELNO

Infektolog prof. dr Mijomir Pelemiš rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da u Srbiji nema mesta za strah od novog virusa, ali da ima razloga za ozbiljnost u radu, za mobilizaciju svih zdravstvenih radnika i svih koji učestvuju u zbrinjavanju ovakvih bolesnika.

“To se naravno i do sada radilo, i ništa se specijalno novo neće raditi i ubuduće, s tim što mi insistiramo da se zdrvastveni radnici u bolnicama gde će se zbrinjavati takvi bolesnici, ukoliko ih bude još, budu pripravni i spremni”, rekao je dr Pelemiš.

Kako kaže, dobro je da je čovek koji je zaražen dobro, da nije životno ugrožen.

“Pokazalo se da su sve aktivnosti koje je zdravstveni sistem u Srbiji sprovodio povodom ovog pitanja dobre, da su naši građani savesni i svesni i da su shvatili šta je ovo i šta treba da preduzmu da sačuvaju svoje i zdravlje svih nas zajedno”, rekao je dr Pelemiš.

Kako kaže, oboleli iz Subotice je pokazao visok nivo zdravstvene kulture i ističe da je to dobro za sve nas.

Epidemiolog dr Predrag Kon istakao je da se procenjuje da postoji umereni rizik od epidemije, što zapravo znači da postoji pretnja.

Foto: Printscreen YouTube

“Epidemija se ne može isključiti, ali ono što je najbitnije trenutno jeste ispitivanje svih kontakata ovog pacijenta, potrebno ih je sve naći. Da nema ove pretnje, epidemiološka situacija trenutno u Srbiji bi potpuno bila uobičajena. Izlazimo iz sezone gripa, što je jako važno, i svi sistemi koji inače funkcionišu za grip, ovoga puta će funkcionisati za eventualnu pojavu koronavirusa. To je bolje nego da imamo mešanu situaciju i jednog i drugog. Trenutno je obavezno pitanje svakog zdravstvenog radniga, za sve koji imaju bilo koji problem respiratornih orana, da li su putovali negde ili su bili u kontaktu sa nekim ko je putovao”, rekao je dr Kon. 

Dr Pelemiš savetuje da treba da se ponašamo kao što je preporučeno i da svi koji imaju respiratorne infekcije ne treba da se mešaju sa zdravima.

“Sve respiratorne infekcije su za neke manje a za neke više rizične. Određene grupe ljudi, poodmakle životne dobi, teški hronični bolesnici, ljudi koji primaju ozbiljne terapije za maligne bolesti, treda dodatno da obrate pažnju i budu oprezniji”, rekao je dr Pelemiš.

Kako kaže, oni treba da izbegavaju veće skupove, i da se sklanjaju od onih koji imaju bilo kakvu respiratornu infekciju.

Foto: Printscreen YouTube

“Ova infekcija se prenosi ne samo respiratornim putem, već i prljavim rukama, pa je tako pralje ruku velika preventive. Tako prljavim rukama ne dodirujte nos, usta niti oči”, rekao je dr Pelemiš.

Kako kaže, simptomi su slični običnom gripu, i dodaje da nema bitne razlike.

“Temperatura, glavobolja, kašalj, bolovi u grudima, kao i teške pneumonije su simptomi, ali to su simptomi i običnog gripa”, rekao je dr Pelemiš.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je trenutno pacijent koji se inficirao u inostranstvu, što je takođe dobro, da infekcija nije u Srbiji.

Dr Kon ističe da je najbitnije da pravovremeno otkrijemo i kada se pojavi transmisija i u samoj zemlji, i tada, kada do toga dođe, ne treba se rukovati niti ljubiti.

“Starijima od 65 godina reći da niko ne sme da dođe ukoliko ima respiratorne tegobe, a sve ovo će trajati oko mesec i po dana”, rekao je dr Kon.

#Bolest

#Epidemija

#infekcija

#koronavirus

'