AKTUELNO

Sva četiri slučaja koja imamo do sada su importovani slučajevi koji su bili u kontaktu sa osobama koje su se zarazile u inostranstvu, rekla je za NOVO JUTRO televizije Pink Darija Kisić - Tepavčević sa Instituta za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut.

Doktorka Kisić-Tepavčević istakla je da trenutno na teritoriji naše zemlje postoje četiri osobe kod kojih je potvrđen koronavirus.

„U dva najnovija slučaja u pitanju su ženske osobe koje su ostvarile kontakt sa osobom iz Švajcarske kod koje je potvrđen koronavirus“, rekla je doktorka i dodala da još uvek nemamo potvrđenu transmisiju u našoj zemlji, odnosno, kako kaže, da se na području naše zemlje dogodilo prenošenje virusa.

Kako kaže, vrše se intenzivna epidemiološka istraživanja svih kontakata, svih osoba za koje je dokazano da su pozitivne na području naše zemlje.

„Osoba koja je bila u kontaktu stavlja se pod epidemiološki nadzor, što je obavezujući zakonski element, a zapravo znači da osoba mora da provede u kućnoj izolaciji period koliko traje maksimalna inkubacija, a to je dve nedelje. Takođe, ona mora da se više puta dnevno javlja lokalnom epidemiologu kako bi se pratilo stanje“, rekla je doktorka.

Ona je istakla da će od danas na sajtu ministarstva zdravlja biti naznačeni svi brojevi naših instituta na teritoriji cele zemlje, gde će, kako kaže, građani moći da dobiju sve potrebne informacije.

Foto: TV Pink Printscreen

„Važno je da sprečimo da oni koji su nosioci virusa idu u domove zdravlja i čekaju u redovima, i na taj način šire zarazu“, rekla je Kisić-Tepavlević.

Doktorka je rekla da je stanje prvog obolelog u Srbiji stabilno i da se nalazi pod adekvatnim nadzorom.

Dr Kisić-Tepavčević istakla je da svi građani koji su došli sa područja gde je prisutan koronavirus, ukoliko imaju neke od simptoma, treba da se jave nadležnom epidemiologu u Institutu za javno zdravlje ili Zavodu za javno zdravlje na teritoriji na kojoj se nalaze.

„Telefoni se nalaze na sajtu ministarstva zdravlja, tako da tu mogu dobiti informacije kako da se ponašaju i gde da odu u narednom periodu“, rekla je dr Kisić – Tepavčević.

#Beograd

#Epidemija

#Srbija

#Virus

#doktorka

#koronavirus

'