AKTUELNO

Situaciju moramo ozbiljno da shvatimo i da sprovodimo mere za smanjenje rizika za razboljevanje od koronavirusa, rekla je za Pink epidemiolog gradskog zavoda za javno zdravlje Ivana Begović-Lazarević.

Dr Begović-Lazarević je istakla da se u prethodne dve nedelje priča da je izvesno da će se proglasiti pandemija, i dodaje da prate uputstva koji dolaze iz Svetske zdravstvene odgranizacije.

„Naše je da se pridržavamo i da ozbiljno shvatimo da moramo da sprovodimo preventivne mere kako bi smanjili rizik da uopšte budemo izloženi verovatnoći da se zarazimo novim koronavirusom“, rekla je dr Begović-Lazarević.

Kako kaže, to podrazumeva da u kontaktu sa prijateljima moramo da se držimo na distanci, odstojanju od najmanje jednog metra. 

„Zatim, da se ne rukujemo, da se ne pozdravljamo poljupcem, jer se bliskom kontaktom ovaj virus prenosi. Takođe, treba često da peremo ruke, da ne dodirujemo lice, jer tako sebe izlažemo opasnošću da unesemo virus“, rekla je dr Begović-Lazarević.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njenim rečima, preporučuje se pranje ruku toplijom vodom, jer ona i mehanički spere virus sa ruku.

„Gelovi za suvo pranje ruku, vlažne maramice kao i svi preparati na bazi alkohola, mogu da pomognu u prvoj pomoći ukoliko nismo u mogućnosti da odmah operemo ruke“, rekla je dr Begović-Lazarević.

Ona je istakla da su, kada je reč o slučajevima kod kojih je potvrđen koronavirus, svi zaposleni koji su bili sa njima u kontaktu u kućnoj izolaciji i njihovo stanje se prati.

„Oni koji su oboleli, upućuju se na Infektivnu kliniku, a ukoliko su tegobe blage nalaze se u kućnom lečenju. Politika svake kuće je takva da ukoliko dođe do pojave bolesti u preduzeću, svi koji su bili u kontaktu sa njim biće upućeni u kućnu izolaciju i biće pod zdravstvenim nadzorom“, rekla je dr Begović-Lazarević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, što se autobusa tiče, to će svakako biti rizično mesto u narednim danima. 

„Preporuka je da oni koji mogu idu peške na posao“, rekla je dr Begović-Lazarević.

#Epidemija

#koronavirus

'