AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je u toku testiranje sistema za nastavu od kuće, ukoliko u jednom trenutku struka bude rekla da škole treba da se zatvore zbog novog koronavirusa.

Brnabić je izjavila da je jutros imala sastanak sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem i njegovim timom, na kojem je bilo reči o tome da se krene u testiranje sistema učenja na daljinu i otklone eventualne smetnje.

- Mi od 2017. godine radimo na uvođenju digitalnih nastavnih sadržaja, digitalnih udžbenika i učionica u sve škole u Srbiji. Krenućemo u testiranje da vidimo kako sistem funkcioniše i da otklonimo sve eventualne smetnje - rekla je Brnabić u Novom jutru TV Pink.

Premijerka Brnabić je naglasila da je važno da sistem bude spreman, ukoliko struka kaže da treba da se zatvore škole, da se nastava nastavi putem digitalnih nastavnih sadržaja.

- Testiraćemo, spremni smo, ali zaista prvo slušamo struku - navela je Brnabić i istakla da se neće donositi političke odluke, već mere koje struka preporuči.

Panika nam najmanje treba

Premijerka je govoreći o širenju lažnih vesti istakla da je panika ono što nam najmanje treba i ponovila mere koje je Vlada uvela.

Uvedena je zabrana ulaska u zemlju stranim državljanima koji dolaze iz pojedinih delova Kine, Švajcarske, cele Italije i Irana.

- U Kini je sve bolja sitaucija i ja očekujem da ćemo u narednim danima najverovatnije skinuti Kinu sa ovog spiska. Južna Koreja se dobro bori. Takođe, na spisak ćemo dodavati još neke zemlje ako bude potrebno- rekla je Brnabić.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da je uvedena zabrana javnih okupljanja u zatvorenim prostorima, pojačan nadzor na graničnim prelazima, veći angažman samnitarnih inspektora, a doneta je i odluku o privremenom zatvaranju 44 manja granična prelaza.

- Doneli smo odluku o pravljenju medicinskopg karantina za migrante u Miratovačkom polju. Migranti kada ulaze u Srbiju moraju da budu 14 dana u karantinu da bi suzbili bilo kakvu eventuialnu zarazu koja dolazi iz tog izvora - istakla je Brnabić.

Mere za sprečavanje širenja koronavirusa

Mere koje je država preduzela u borbi za zaštitu zdravlja ljudi, za podršku naporima onih koji se za to zdravlje najviše brinu, rizikuju i trpe pritisak, kao pomoć najviše ugroženim, i borbu za zaštitu ekonomije od posledica koje nosi ova kriza su sledeće: - Formiranje "zdravstvenog" kriznog štaba za direktnu borbu sa koronom, koji će predvoditi premijerka Ana Brnabić, a činiće ga ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić, kao i naši vruhunski lekari. - Formiranje "ekonomskog" kriznog štaba za otklanjanje ekonomskih posledica, koji će voditi sam predsednik Vučić, a činiće ga još i ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. - Povećanje plata svim zdravstvenim radnicima od 1. aprila od 10 odsto. - Jednokratna pomoć svim penzionerima od najmanje 4.000 dinara, između 1. i 15. aprila. - Nabavka još 500 respiratora, pored 1.008 postojećih. - Infektivna klinika u Beogradu opredeljena da bude zadužena samo za lečenje od korona virusa, a nadležni će biti još i Klinički centar Novi Sad i KC Niš. - Galenika će obezbeđivati maske za domaće potrebe. Predsednik Vučić će zatražiti dodatnu pomoć od EU.

Instrukcije su dobili i svi objekti na auto-putevima, restorani, pumpe, da obezbede zaštitna sredstva- maske, rukavice zbog dolaska u kontakt sa velikim brojem ljudi.

- Ministarstvo spoljnih poslova će preko naših diplomatsko- konzularnih predstavništva dati preporuku državljanima Srbije koji borave u inostranstvu naročito u ugroženim područjima, da za vreme Uskrsa u što manjoj meri i ukoliko ne moraju, ne dolaze u Srbiju - navela je premijerka.

Naglašava da će plate zdravstvenih radnika biti povećane od 10 odsto od 1. aprila i da će se infektivne klinike u Beogradu, Nišu i Novom Sadu baviti samo lečenjem obolerlih od novog korona virusa.

Brnabić je pozvala građane na solidarnost i poručila da nema mesta panici, jer ima dovoljno medicinskih sredstava i prehrambenih proizvoda.

- Imamo dovoljno maski i proizvodnja raste. Besmisleno je da kupujete 100 ili 200 komada. Imamo i sastanke sa trgovinskim lancima i sa Privrednom komorom Srbije. Timu će se priključiti i ministar finansija Siniša Mali. Ministarstvo poljoprivrede se bavi mlekom i mlečnim proizvodima. Nema mesta panici, biće svega dovoljno - rekla je Brnabić.

Kako je poručila, važno je da postoji solidarnost, a vlada čini sve da nestašice nema.

Brnabić je dodala da je primena Pravilnika o denaturaciji etanola odložena do 1. septembra, pa se, kako kaže, etanol koji je važan za dezinfekciju ponovo našao u prodaji.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zato što je predložio meru finansijske pomoći penzionerima koja je bila neophodna.

Prema njenim rečima, ukoliko bude bilo potrebe biće i vanrednog zapošljavanja, a Ministarstvo zdravlja će pozvati starije, iskusnije stručnjake u penziji da se vrate i da svi rade zajedno.

- Molim građane da ne napadaju zdravstvene radnike, jer oni stavljaju sebe na prvu liniju fronta. Građani treba da slušaju njihove savete i da imaju strpljenja i poverenja - rekla je Brnabić i podsetila da oni koji se ne osećaju dobro treba da ostanu u samoizolaciji.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo jer Svetska zdravstvena organizacija u svojim izveštajima pohvaljuje Srbiju i mere koje je donela.

- Naša privreda radi skoro pa normalno, osim sektora turizma i hotelijerstva koji je najviše pogođen širom zemljine kugle. Naši infrastrukturni projekti su u toku, a ulažemo još 24 milijarde dinara da bismo probali da otklonimo efekte koje ćemo imati - rekla je Brnabić.

Premijerka je podsetila da je zbog situacije sa koronavirusom reagovala i Narodna banka Srbije koja je smanjila referentnu kamatnu stopu.

- Pratimo situaciju iz minuta u minut - kazala je premijerka Brnabić.

Brnabić je ponovila da Srbija ima 1.008 respiratora tri puta više nego 2009. godine i dodala da će ih biti još 500.

Srbija se, kaže, spremala za krizne situacije svih ovih godina, ne zato što je očekivala da se nešto desi, već zato što je domaćinski raspolagala državnim resursima.

- Neki mediji su insistirali na tome koliko ima respiratora, struka je govorila da je važno da imamo dovoljno, a ispostavilo se da imamo i više nego dovoljno - rekla je Brnabić.

Ne odustajemo od rasta BDP-a od četiri odsto u 2020. godini

Svetska ekonomija je u padu, ali mi ne odustajemo od planiranih četiri odsto BDP-a u 2020. godini, uprkos situaciji sa korona virusom, rekla je premijerka Brnabić.

- Ne smemo da paničimo već da preduzmemo sve moguće mere da našu ekonomiju što više stabilizujemo. Naša privreda se trenutno dobro drži i mi ćemo se truditi da je stabilizujemo - navela je Brnabić.

Svaki dan koji održimo ekonomiju stabilnom je ogromna stvar, naglasila je premijerka.

Poručila je da država nastoji da uticaj koronavirusa bude što manji, ne samo na zdravlje građana, već i na srpsku privredu, kao i da posle može što pre da se oporavi.

Foto: TV Pink Printscreen

Pad svetske ekonomije biće najmanje 0,5 odsto BDP-a i trenutno se beleži najveći pad na berzama još od 1987. godine, dodala je Brnabić

- Ipak, ne želim da kažem da ćemo imati rast privede zbog korona virusa dva odsto već da dostignemo predviđenih četiri odsto i da što više umanjimo negativne posledice - istakla je Brnabić.

Mnogo toga je urađeno na polju jačanja ekonomije prethodnih godina, kaže premijerka i ističe da zato Srbija sada može lakše da se izbori sa ovom situacijom.

Formiranje dva krizna štaba za borbu protiv korone

Na današnjoj sednici Vlade Srbije biće formirana dva krizna štaba - jedan za suzbijanje novog koronavirusa i drugi za otklanjanje posledica po privredu, kaže predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Premijerka je pojasnila da će krizni štab za suzbijanje Kovid -19 voditi ona zajedno sa ministrom zdravlja, pokrajinskim sekretarom za zdravstvo i direktorom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

U tom kriznom štabu biće i tim epidemiologa i infektologa, dodala je Brnabić.

Drugi krizni štab biće za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica za privredu i taj krizni štab će voditi predsednik Aleksandar Vučić.

Pored njega štabom će kopredsedavati ministar finansija, guvernerka Narodne banke, predsednik PKS i još mnogo ljudi koji će se baviti samo ekonomskim posledicama.

#Ana Brnabić

#koronavirus

'