AKTUELNO

Maja Raković iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima rekla je za Pink da je "Amber alarm" sistem koji će doprineti bržem i efikasnijem pronalaženju nestale dece.

- To je neki signal kada je u pitanju nestanak ili otmica dece. Kada se celokupno javno mnjenje i servisi animiraju uz pružanje pravih informacija u cilju što bržeg pronalaženja deteta - kaže ona.

Foto: TV Pink Printscreen

Raković je navela da bi se dete što brže pronašlo neophodno je da imamo sve potrebne informacije za potragu.

- Moramo da imamo osnovne informacije za potragu, od toga šta je ono imalo obučeno, koje je godište, visine i sve ostalo što može biti neophodno od podataka. Amber alarm sistem je jako važan u svim tim procesima kada deca nestanu, kada ona bivaju oteta ili kidnapovana - naglasila je ona.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njenim rečima sistem Amber alarm uključuje čitavo društvo, od svih građana do svih institucija, u potragu za nestalom decom.

Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde, rekao je da zakon kojim će se regulisati način uvođenja i funkcionisanje "Amber alarma" ući u proceduru tokom nekoliko narednih meseci.

- To više nije samo subjektivno da zavisi od nas, već i od celokupne situacije sa virusom. Zavisi i od toga kada će biti održani parlamentarni izbori. Ono što je jako bitno ovde je da se u Evropi bilo upaljeno 35 alarma u onim državama koje imaju ovaj sistem - kazao je Ilić.

Foto: TV Pink Printscreen

On je naveo da je tokom prošle godine u Evropi pokušana otmica 17 devojčica i 18 dečaka gde je pokušana otmica.

- 89 odsto uspešnih priča spasavanja dece ostvareno je zahvaljujući ovom sistemi. Mnoge druge zemlje imamju amber alert, a i Srbija će ga dobiti za koji mesec. Ovaj zakon će kod nas uvažiti specifičnosti domaćeg pravnog poretka. Postoje dobri modeli poput belgijskog modela, dok su u svakom sistemu policija ili tužilaštvo ti koji uključuju ovaj alarm - zaključio je Ilić.

#Amber alarm

#Maja Raković

#Novo jutro

#Radomir Ilić

'