AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je danas Četu vodiča službenih pasa Policijske brigade, kojoj je nedavno izgrađen savremen objekat za čuvanje i uzgoj pasa.

On je tom prilikom istakao da su dobro dresirani službeni psi pouzdan oslonac policajcima u izvršavanju zadataka, bilo da je reč o otkrivanju eksploziva, potrazi za narkoticima, savladavanju osumnjičenih ili pronalaženju ljudi u elementarnim nepogodama.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Objekat sadrži 21 boks za smeštaj pasa, dve prostorije za odgoj štenaca sa podnim grejanjem i jedno kupatilo za kupanje službenih pasa, a u okviru poligona Čete vodiča službenih pasa, između ostalog, izgrađen je i zatvoreni poligon za obuku pasa.

Stefanović je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova brine i ulaže u razvoj ove jedinice i podsetio da od prošle godine u Četu vodiča službenih pasa i građani mogu dovesti svoje kućne ljubimce na obuku kod iskusnih instruktora.

Kursevi se sprovode od septembra prošle godine, a trenutno je na obuci 40 kućnih ljubimaca.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Vodiči službenih pasa, tokom tromesečne obuke, vlasnicima prenose znanja i veštine u obuci pasa, a pas se, između ostalog, uči bitnim elementima socijalizacije poput kretanja prema biciklistima i pešacima, prolazak pored automobila, ali i hodanju bez povoca.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Osim dresure službenih pasa, u ovoj Četi odgajaju se i novi mladi službeni psi, među kojima su poslednji štenci retrivera, stari pet meseci, koji vredno rade i uče kako bi postali pouzdan oslonac svojim budućim vodičima, navodi se u saopštenju.

#Nebojša Stefanović

#Pas

#Policija

'