AKTUELNO

U Novom Sadu biće zatvoreni svi vrtići i šalter sale, javni prevoz će biti redukovan, a radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno, najavio je danas gradonačelnik Miloš Vučević.

- Danas smo doneli odluku o zatvaranju svih privatnih i državnih vrtića u gradu Novom Sadu i automatski naredili predškolskoj ustanovi 'Radosno detinjstvo' da krene u permanentno održavanje, odnosno dezinfekciju objekata i sprovede sav potreban tretman kako bi oni bili na zadovoljavajućem stanju kad krene dalji rad - rekao je Vučević.

On je dodao da je doneta odluka da se zatvore svi dnevni centri i klubovi za odrasla lica u Novom Sadu i da se redukuje javni prevoz, odnosno da funkcioniše po režimu vožnje za subotu.

Vučević je naglasio i da će noćne linije biti ukinute, a svi autobusi pre izlaska na ulice tretirani dezinfekcionim sredstvima "u dovoljnom vremenskom razmaku da mogu da bezbedno prevoze putnike, dok će vozači imati maske i rukavice".

- U skladu sa poslednjom odlukom Vlade kontrolisaće se i broj putnika u autobusima. Isto to se odnosi i na taksi prevoznike, vezano za mere zaštite koje moraju da obezbede - poručio je Vučević.

On je dodao da će radno vreme ugostiteljskih objekata biti od osam do20 časova i da će biti dozvoljeno najviše 50 osoba u zatvorenom prostoru.

- S tim što, imajući u vidu da sam danas bio na sednici Kriznog štaba u Beogradu, moguće je da će biti i novi parametri za definisanje brojnosti ljudi, odnosno da se neće definisati samo po nominalnom broju građana koji borave u ugostiteljskom objektu, već po prostoru objekta, odnosno po udaljenosti gostiju jednih od drugih - rekao je Vučević.

On je naglasio da je doneta obaveza za sve ugostiteljske objekte da obezbede neophodne sanitarne uslove za rad.

- Svi zaposleni moraju da imaju neku opremu da bi mogli da rade - rekao je Vučević, ali je napomenuo da neće biti ograniceno radno vreme za dostavne službe ugostiteljskih objekata.

Vučević je naglasio da će biti obustavljen rad u svim sportskim objektima i salama u Novom Sadu.

S druge strane, kako je naveo, donet je nalog da javno- komunalna preduzeća, kao što su gradska čistoća i zelenilo, pojačaju rad na terenu.

Kao primer naveo je da su ekipe gradske čistoće već počele da skidaju poklopce sa podžemnih kontejnera kako građani ne bi imali kontakt prilikom njihovog otvaranja.

- Doneli smo i odluku da se zatvaraju sve šalter sale u Novom Sadu, koje pripadaju gradu Novom Sadu - rekao je Vučević.

On je dodao da će građani moći da izmire svoje obaveze kada one ponovo normalno budu funkcionisale, naglasivši da neće imati nikakve negativne reprekusije.

- Govorim o šalter salama informatike, poreske uprave... Sve što pripada gradu, od danas, posle ovog sastanka, biće zatvoreno ne samo za starije, nego uopšte za rad, kako bismo smanjili mogućnost da dođe do širenja epidemije - poručio je Vučević.

#Miloš Vučevič

#Novi Sad

'